Svaštara

Dokazano: Kakvo je žensko lice muškarcima najprivlačnije?

Ukusi se razlikuju no ipak postoji jedna karakteristika koja će muškarce prva privući na ženskom licu. Nisu to ni oči, ni usne nego nešto pomalo neočekivano

Djevojka - Fokus.ba

Ukusi se razlikuju no ipak postoji jedna karakteristika koja će muškarce prva privući na ženskom licu. Nisu to ni oči, ni usne nego nešto pomalo neočekivano, piše Zadovoljna.

Kakvo je žensko lice muškarcima najprivlačnije bilo je pitanje na koje je odgovor tražilo istraživanje časopisa Royal Society Open Science. Došlo je do zanimljivog zaključka, a to je da postoji jedna univerzalna karakteristika ženskog lica koja će prva privući mušku pažnju. Naime, istraživanje je otkrilo da je jednostavno žensko lice muškarcima najprivlačnije.

“Muškarci su najviše ocjene dali licima koja znanstvenici opisuju kao jednostavna, glatke teksture kože, s malo bora i glatkih crta”

U istraživanju sudjelovalo je 169 muškaraca prosječne dobi od 39 godina kojima su bile pokazane nasumce odabrane fotografije ženskih lica. Ispitanici su zatim viđena ženska lica morali ocijeniti s brojkom između nula (najmanje privlačno lice) i 20 (najprivlačnije lice). Muškarci su najviše ocjene dali licima koja znanstvenici opisuju kao jednostavna, glatke teksture kože, s malo bora i glatkih crta. Pročitajte i tip ženskog lica koji je muškarcima najprivlačniji.

Studija objašnjava da je ljudski mozak programiran tako da preferira stvari koje može najlakše i najbrže procesuirati, što nije ograničeno samo na lica, nego uključuje i, primjerice, pejzaže. To saznanje može čak objasniti i ogromnu raširenost upotrebe emotikona koji imaju vrlo jednostavna lica zbog čega ih naš mozak lako percipira.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh