Svaštara

VRATIO SE KUĆI SA NAPUŠTENOM BEBOM: Onda je njegova žena shvatila zanimljivu istinu…

Te nedjelje, ipak, sve se promijenilo.

Roni Stjuart - Kurir.rs

Roni Stjuart, pastor, vozio se kroz Pasko okrug, Florida (SAD) jednog dana kada je primjetio nešto sumnjivo blizu zgrade, piše “Kurir“…

Kada je prišao da pogleda, shvatio je da su tu dva dječaka sama. Na sebi su imali samo pelene, a bili su skroz prljavi od sjedenja na đubretu.

Pastor Roni Stjuart i njegova žena Kristal su znali za ove dječake. Zapravo, ovi dječaci bili su braća. Njihova porodica nije imala kuću i uvijek su dolazili u pastorovu crkvu kako bi jeli supu u kuhinji. Kristal se sjeća da je viđala porodicu:

“Naša srca su se slamala kada se približavala noć, zajedno sa olujnim oblacima. Počeli smo da zamišljamo kako će noć imati ta djeca dok se mi spremamo da idemo u naš topli, suhi dom.”

Pastor Roni i Kristal znali su da ne mogu samo da ostave ove dječake da pate. Zato su jednog dana ubijedili roditelje da im dozvole da uzmu dječake kod sebe, gdje će se oni brinuti o njima najbolje što mogu. Iako su već imali troje dece, bili su sretni da vode računa o još dvoje.

Te nedjelje, ipak, sve se promijenilo. Roditelji dječaka su došli do pastora Ronija i Kristal nakon službe i pitali ih pitanje koje ih je ostavilo u šoku…

deca-pastor-bebe-foto-shereably-1460396076-884389

Pročitajte cijelu priču ispričanu njihovim riječima u nastavku:

“Rekli su da…

Moje srce je stalo kada sam čula suprugove riječi. Zatvorila sam oči i molila se za hrabrost jer sam znala da će nam se životi promijeniti. Kao pastori uvijek smo pokušavali da pomognemo ljudima koliko smo mogli, ali ovo je bilo nešto na potpuno drugom nivou. Bilo je veće od nas i to smo znali.

Da se vratim malo unazad. Na početak. Osnovali smo crkvu koja se zvali “Sklonište” i nalazila se u Pasko okrugu, Florida (SAD), i taj kraj je imao veliku populaciju beskućnika. Znali smo da je ova zajednica u problemu, pa smo uronili u problem i počeli da pomažemo ljudima na svaki mogući način. Služili smo topla jela u crkvi dva puta sedmično beskućnicima. U roku od nekoliko mjeseci, hranili smo 500 ljudi sedmično i davali besplatnu garderobu.

deca-pastor-bebe-foto-shereably-1460396364-884397

“U petak, 6. novembra, cio dan smo radili u crkvi, a ja nisam mogla a da ne primjetim lice dječaka koje nas je gledalo kroz staklena vrata. Njegov mlađi brat ležao je privezan u kolicima pored roditelja otprilike 10 sati tog dana. Srce mi se cijepalo. Prepoznala sam roditelje jer su dolazili na besplatnu hranu nekoliko sedmica. Porodica je kampovala ispred crkve cio dan. Bilo je evidentno da je djeci bila potrebna pomoć, a mi smo to pružali.

Naša srca su se slamala kako je veče dolazilo, zajedno sa olujnim oblacima. Počeli smo da zamišljamo kakvu noć će imati ova djeca dok smo se mi spremali da idemo u našu suhu, toplu kuću.”

deca-pastor-bebe-foto-shereably-1460396617-884405

“Pitala sam svog supruga, s obzirom da su roditelji na nečemu i odbijaju da idu u sklonište, da li samo da ih pitamo da li žele da odvedemo bebe kod nas kući i damo im toplu kupku i krevet bar za noć?

Rekli su da… to su bile sljedeće riječi koje sam čula.

Bez oklijevanja obukli su dijete u plavu majicu koju su dobili u crkvi i dali mi bebu u sjedištu za kola. Pitala sam roditelje za imena djece dok smo odlazili jer sam shvatila da ne znam ni kako da ih zovem. U roku od 5 minuta vožnje, počela je da pada kiša, a ja sam bila zahvalna što su djeca ipak na sigurnom, kod mene.

Kada smo ih vratili roditeljima, molili smo se kao porodica da Bog sačuva i zaštiti ove preslatke dječake i uvijek im obezbijedi sklonište.”

deca-pastor-bebe-foto-shereably-1460396907-884409

“Dok smo odlazili iz crkve, prišla nam je porodica zajedno sa socijalnim radnikom na parkingu. Rekli su nam da je nakon istrage ustanovljeno da djeca moraju da budu odmah oduzeta roditeljima.

Oni su nas pitali da li bismo im mi dali privremeni smještaj kako bi izbjegli hranitelje i trebao im je hitan odgovor. To je bilo prije 5 mjeseci i bilo je tako neplanirano i neočekivano, ali pretvorilo se u divan blagoslov za našu porodicu.”

deca-pastor-bebe-foto-shereably-1460397049-884411

“Bili smo suočeni sa odlukom da li da ih usvojimo ili da ih damo hraniteljskim porodicama. Bili smo apsolutno sigurni da je Bog njih postavio u naše živote sa razlogom i da treba da ih volimo kao svoje. Ne možemo da osporimo Božiji smisao za humor: moj muž se smije kada se sjeti razgovora koji smo imali dan prije nego što smo vidjeli dječake. Prošlo je 6 sedmica od moje operacije, totalne histerektomije jer sam se borila sa rakom i nisam više mogla da imam djece.

Sa papirima već potpisanim, završavali smo proces legalnog usvajanja dječaka i sada su dio naše porodice.”


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh