Svaštara

12 zanimljivosti koje niste znali o Ajfelovom tornju

Postoji razlog zbog koga je ovaj čuveni spomenik, Ajfelov toranj, sinonim za Pariz, jer je visok, šik i ima bogatu istoriju.

Ajfelov toranj - Nezavisne.com

Međutim, iznenadiće vas da Parižani nisu oduvijek bili tako oduševljeni spomenikom, jer su smatrali da narušava izgled gradske strukture, piše Lepotaizdravlje.

O čuvenom tornju postoje mnoge zanimljivosti, a ovdje vam predstavljamo samo neke od njih.

1. Izgrađen je 1889. godine za obilježavanje stogodišnjice od Francuske revolucije

Bio je dio Pariske izložbe, odnosno Svjetskog sajma. Više od 100 umjetnika je predalo svoj dizajn, a pobjednički je bio od arhitektonske firme čiji je vlasnik bio Gustav Ajfel.

2. Gustav Ajfel nije zapravo dizajnirao toranj. Jedan od inženjera, Moris Keclin je osmislio koncept, ali očigledno nije dobio odgovarajuće priznanje.

3. Nekoliko stotina radnika je provelo dvije godine sklapajući rešetkasti toranj

Konačni dizajn je uključio 18.000 komada gvožđa i nevjerovatnih 2.5 miliona nitni.

4. Plan je bio da se poslije 20 godina sruši. Sama struktura nije trebalo da bude stalna. Na kraju je grad odlučio da ga zadrži jer je značajna radiotelevizijska stanica, a ne zbog toga što je prelijepa, svjetski poznata znamenitost ili slično.

5. Igrao je važnu ulogu u Prvom svjetskom ratu. Ajfelov toranj je presreo mnoge neprijateljske radio komunikacije. Tokom Drugog svjetskog rata je zamalo srušen, kada je Hitler naredio da ga sruše, ali je zaduženi general odbio.

6. Nekada je bio najviša građevina na svijetu. Tokom 41 godine, toranj je bio najviši na svijetu, sve do izgradnje Krajslerove zgrade u Njujorku 1930. godine.

7. Postoji više od 40 replika širom svijeta. Uključujući upola manju verziju u Las Vegasu i repliku u vernoj veličini u Tokiju.

8. Skupi se kada je napolju hladno. Oko 15 centimetara je niža kada je hladno vrijeme, a kada duva vjetar pomjera se pet do sedam centimetara.

9. Skoro 250 miliona ljudi je posjetilo toranj otkako je otvoren. Oko sedam miliona turista godišnje, što ga čini najposjećenijim spomenikom na svijetu.

10. Dobije svjež sloj farbe na svakih sedam godina. To nije lak posao, jer je potrebno 60 tona farbe, 1.500 četki i tim od 25 ljudi.

11. Na trećem spratu se nalazi jedan stan. Originalno je bio namijenjen za Gustava Ajfela, kao njegove privatne odaje, ali danas svi posjetioci mogu da uđu i da uživaju u pogledu.

12. Potrebno je 20.000 sijalica kako bi sijao svake večeri. Ovaj posao zahtijeva tim od 43 čovjeka. To objašnjava zašto se boja sijalica mijenja samo u posebnim prilikama.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh