Svaštara

Vrijedi odvojiti minut: Priča o dječaku koji je imao lošu narav!

Bio jedan dječak koji je imao lošu narav. Otac mu je dao vreću punu eksera i rekao mu da svaki put kada pobijesni i izgubi kontrolu nad sobom, ukuca jedan u ogradu!

Ekser - Magazin.ba

Prvog dana, dječak je zakucao tridesetak eksera. Tokom sljedećih nekoliko mjeseci naučio je kontrolisati svoj bijes i broj zakucanih eksera se smanjivao, piše “Magazin“…

Otkrio je da je lakše kontrolisati svoju narav nego zakucavati eksere u ogradu.

Napokon je osvanuo dan u kojem dječak nije ni jedan esker zakucao u ogradu. Otišao je ocu i rekao mu kako tog dana nije pobijesnio.

Otac mu je tada rekao:

“Svakog dana kada uspiješ da kontrolišeš svoje ponašanje, iz ograde iščupaj po jedan ekser”.

Dani su prolazili i jednog dana dječak je bio u stanju da kaže svom ocu da je izvadio sve eksere. Otac je uzeo sina za ruku i odveo ga do ograde.

Tada mu je rekao:

“Dobro si to uradio sine moj, ali pogledaj sve te rupe u ogradi! Ograda više nikada neće biti ista. Kada u bijesu kažeš neke stvari, one ostavljaju ožiljak, kao što su ove rupe u ogradi. Možeš čovjeka ubosti nožem i izvući nož i poslije toga nije važno koliko puta kažes da ti je žao – rane ostaju. Verbalna rana je isto toliko bolna kao i fizička.”


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh