Svaštara

JAPANSKA METODA PROTIV LIJENOSTI: Princip “jedne minute” će vas oduševiti!

Zadržite volju i interes

Lijenost - Atma.hr

Kada je vrijeme ograničeno jednim minutom, stvari ne izgledaju teško izvodljivima, a svakako, donose radost i zadovoljstvo, piše “Atma“.

Ponekad, s velikom voljom počinjemo i raditi ono što smo zamislili, ali vježbavši, recimo u teretani, tri dana tjedno nekoliko sati, ubrzo zanemarujemo vježbe na duže vrijeme. Zašto se ovo događa?

Postoji genijalna japanska metoda Kaizen, u koju je uvršten takozvani princip jedne minute. Bit ove metode sastoji se u tome da se čovjek bavi konkretnom stvari tačno jednu minutu, ali iz dana u dan, u isto vrijeme. Jedna minuta – to je sasvim malo, samim time, lako izvedivo za svakog čovjeka.

Lijenost ne stoji na vašem putu. Te iste radnje koji niste željeli obavljati pola sata, izmišljajući izgovore i opravdanja, s lakoćom ćete napraviti za jednu minutu. A praveći male korake, postajete savršeni i postižete izvrsne rezultate. Pobjeđujete nesigurnost, oslobađate se osjećaja krivnje i bespomoćnosti, osjećate uspjeh i slobodu.

Inspirirani osjećajem uspjeha, postupno povećavate jednominutne vježbe na petominutne i tako dalje. Zatim ćete neprimjetno stići do polusatnih vježbi. Napredak je očit! Kaizen je nastao u Japanu, a ljudima zapadne kulture ova metoda se može činiti neefikasnom jer je na Zapadu utemeljeno vjerovanje da se bez mnogo truda ne mogu postići dobri rezultati.

Ipak, veliki programi, oduzimajući mnogo snage i energije, mogu slomiti čovjeka i na kraju biti bez rezultata. Kaizen princip odgovara svima i može biti primjenjiv u mnogim životnim sferama.

Sve što vam treba je jedna minuta.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh