Svaštara

Turistička sezona u punom jeku: Makedonci najviše žele na ljetovanje u Tursku i Grčku

– Kao razloge zbog kojih žele da putuju u turska turistička mjesta građani navode kvalitetnu uslugu u hotelima, veliki broj kulturno-historijskih spomenika, a cijene all inclusive aranžmana se kreću od 280 do 350 eura po osobi

No image - Haber.ba

Letnja turistička sezona je u punom jeku. Reklame su postavljene na sve strane, a na njima se nude razni turistički aranžmani. Makedonski građani i pored teškog ekonomskog stanja, ipak nađu način otići na odmor i sebi priuštiti to zadovoljstvo.

Prema njihovim riječima i riječima predstavnika iz turističkih agencija, makedonski građani, ove godine najviše žele posjetiti Tursku i Grčku.

“Ove godine kao i svih ostalih najviše interesa za ljetovanje ima za Tursku. Zato mi svake godine imamo redovne direktne charter letove za Antaliju. Ove godine, sezonu smo počeli 5. juna i imamo charter letove iz Skoplja do Antalije. Nudimo smještaj u čitavom regionu Antalije. Kao razloge zbog kojih žele da putuju u turska turistička mjesta građani navode kvalitetnu uslugu u hotelima, veliki broj kulturno-historijskih spomenika, a cijene all inclusive aranžmana se kreću od 280 do 350 eura po osobi“, kaže menadžer prodaje jedne turističke agencije u Skoplju.

Iz druge turističke agencije, iz ureda za odnose sa javnošću, informišu kako najviše interesa ima za turističke aranžmane u Grčkoj, a potom i Turskoj.

“U principu kod nas su građani najviše zainteresirani da odmaraju u Grčkoj, dok od drugih destinacija možemo izdvojiti Tursku, Egipat, Španiju, no za sada najveća potražnja aranžmana je za Grčku“, kažu iz jedne skopske turističke agencije.

Makedonski građani žele otići na odmor u neku od zemalja regiona, jer im je blizu, ali i jeftinije u odnosu na odmor u drugim državama koje su udaljenije.

“Ne znam još uvjek gdje ću ići, možda u Grčku, Bugarsku ili Albaniju, nisam odlučio. Idem u ove zemlje jer su nam u blizini“, govori student iz Skoplja.

Slično razmišlja i njegova koleginica, također studentica iz Skoplja.

“Ako uspjem zavrišiti na vrijeme sa ispitima želim otputovati za Grčku jer su cijene pristupne, a i naviknuti smo ići u ta mjesta“, ističe mlada studentica iz Skoplja.

Bračni par srednje dobi iz Skoplja navodi kako se “nisu nešto puno opterećivali oko toga gdje će otići na odmor”.

“Odlučili smo se za najednostavnije, da odemo do Grčke. Nije da nema ljepših mjesta, no to ćemo ostaviti za neku narednu priliku. More je more, a blizina čini svoje“ , kazuje sredovječni bračni par.

Faruk Šerif, uposlen u jednom od tour operatora u Turskoj, objašnjava da mnogo makedonskih građana preferira tursku kao destinaciju iz više razloga.

“Standardno, makedonski građani godinama već dolaze na odmor u Tursku. Prema njihovim riječima dolaze ovdje jer je Turska lijepa kao država, imaju šta vidjeti, a jedan od razloga je taj neki naš sličan mentalitet. Oni također vole tursku kulturu i tradiciju, a u odnosu na cijene, u Turskoj se može po nižim cijenama dobiti kvalitetan aranžman, što nije slučaj kada su u pitanju druge destinacije“, objašnjava Šerif.

Iako sa minimalnim primanjima građani nađu novca za ljetovanje –

Istraživanje koje je sproveo “Eurobarometar“ koji inače sprovodi serije istraživanja, za potrebe Evropske Komisije u februaru 2014 godine, pokazuje da 17 otsto makedonskih građana nikada nije bilo na odmor.

Istraživanje pokazuje da ukupni broj građana koji su otišli na odmor iznosi 37 posto, ali u zemlji, dok je 17 posto građana otišlo na odmor u Grčkoj. Pola makedonskih građana koji su otišli na odmor, boravili su u nekoj od zemalja EU.

U odnosu na ispitanike koji nikada nisu bili na odmor u 2013 godini, 64 posto Makedonaca nije to učinilo iz finanskijskih razloga, a 16 posto iz brojnih razloga: šest posto je preferiralo ostati kući, dok četiri posto građana nije iskoristilo pravo godišnjeg odmora zbog radnih obaveza.

Prema istraživanju “Eurobarometra “ 55 posto Makedonaca barem jednu noć je boravilo van svoje zemlje iz ličnih ili profesionalnih razloga, a 42 posto građana to nije učinilo niti jednom.

U nedavno sprovedenom istaživanju od Anadolu Agancy, u maju, Makedonija sa prosječnom platom u iznosu od 350,99 eura nalazi se na poslednjem mjestu zemalja Zapadnog Balkana, ali kako kažu statistički podaci, makedonski građani tradicionalno, po navici, izdvajaju finansijska sredstva za godišnji odmor.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh