Svaštara

Sve više muževa uzima ženino prezime

Nakon što je suprug američke glumice Zoi Saldane uzeo njeno prezime, uslijedile su kritke sa svih strana.

Vjenčanje - nezavisne

I dok je bilo uobičajeno da se uglavnom uzima muževljevo prezime, očigledno je da se taj trend u svijetu polako mijenja, pišu Nezavisne.

Naime, sve veći broj žena zadržava svoje prezime uz koje dodaje muževljevo. Ipak, patrijarhalna tradicija očigledno doživljava velike promjene, jer se stvari u svijetu mijenjaju, piše BBC.

Jedan od onih koji su uzeli prezime svoje supruge je i Ben Martin (rođen Koghil), koji je iznenadio sve svojom odlukom. Zapravo, u početku nije ni razmišljao o tome:

“Zaista mi se sviđala kombinacija imena i prezimena moje supruge Rouan Martin i mislio sam da će sve upropastiti ako uzme moje prezime. Onda sam odlučio da ja uzmem njeno”, počinje svoju priču Ben.

U početku, Benova sestra se bunila protiv ovoga, jer je bila zabrinuta da će tako prekinuti njihovo porodično stablo. Međutim, on ju je uspio razuvjeriti.

“Objasnio sam joj da to za mene nema nikakve važnosti. Zapravo, u čemu je razlika zaista”, kaže Ben i dodaje:

“Ja nisam tip koji je posvećen ideji patrijarhata i svjestan sam ko sam i šta sam i ovo za mene ne predstavlja nikakvu posebnu razliku.”

Zaista je teško utvrditi tačan broj svih muževa koji su uzeli ženino prezime, jer jednostavno ne postoji takva statistika.

Ipak, ono što se zna jeste da je prema podacima iz 2013. godine još najmanje 80 odsto žena uzimalo muževljevo prezime, iako taj broj iz godine u godinu opada.

Klaudija Goldin, ekonomista s Harvarda, prije nekoliko godina je izvršila istraživanje na ovu temu i otkrila da je veći broj žena koje zadržavaju svoje prezime prvi put zabilježen tokom sedamdesetih, kada su žene masovno krenule na studije, što se podudara s periodom porasta feminizma. Riječ je o ženama koje su počele da grade karijere pod svojim djevojačkim prezimenom, zbog čega su ga zadržavale i nakon udaje. Tokom devedesetih taj broj se nešto smanjio, ali je i dalje bio priličan broj žena koje su zadržavale djevojačko prezime.

“Razlog zašto su te brojke zabilježile pad tokom devedesetih jednostavno nije poznat. Možemo samo spekulisati o socijalnim faktorima koji su uticali na to”, stoji u njenom istraživanju. Za žene koje zadržavaju svoje djevojačko prezime, ta odluka je više praktična. Psiholog Ketrin Velds, koja ima svoju ordinaciju u Silikonskoj dolini, kaže da je sve više poslovnih žena koje žele da sačuvaju sopstveni, lični brend.

Međutim, postavlja se pitanje gdje se tu uklapaju muškarci koji uzimaju ženino prezime?

“Iskreno, ja znam samo dvojicu muškaraca koji su uzeli ženino prezime. Uglavnom je riječ o ljudima koji su imali loš odnos sa svojim očevima i jednostavno nisu željeli njihovo prezime”, kaže Veldsova.

Ipak, ono što je zabrinjavajuće jeste da je posljednjih godina aktuelan i trend da bračni parovi nakon stupanja u brak jednostavno spajaju svoja prezimena! Tako je, recimo, Endri Braun nakon što se oženio Helen Stoun odlučio da se on i supruga prezivaju Braunstoun. Njihovi razlozi imaju veze s očuvanjem njene porodične tradicije.

“Helen je jedna od dvije kćerke u porodici. Nakon što se njena sestra udala i uzela muževljevo prezime, Helen se bojala da će prezime Stoun u potpunosti nestati. Zato smo se odlučili za prezime Braunstoun, tako da smo mi sami stvorili sopstveno pleme”, šali se Endi Braunstoun.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh