Svaštara

LEKCIJA O POŽRTVOVANOSTI: Provela TRI SATA U ŽIVOM BLATU uz svog konja!

Nikol Grejem, mlada mama, ljubitelj i vlasnik konja, krenula je u popodnevno jahanje sa kćerkom po plaži blizu Melbournea kada se popodnevno uživanje pretvorilo u košmar…

Konj - Twitter

Konji su upali u živo blato i, dok su njih dvije i kćerkin konj uspjeli da se izvuku, osamnaestogodišnji Avalon je ostao zaglavljen. Ogromna životinja je sve više tonula, a žena je tri sata ležala pored njega i držala mu glavu.

Pokušavajući da spase mezimca, Nikol je i sama sve dublje tonula u živi pijesak. Iscrpljena i obljepljena blatom, žena se borila sa vremenom dok je plima nadolazila, a voda konju ostavljala sve manje prostora za disanje. Obzirom na njegovu masu od preko 500 kg, u početku su se samo još više zaglibili. Kada je stigla pomoć – vatrogasci, veterinari, obližnji farmer – morali su da se bore sa satom koji je pokazivao da će uskoro naići plima koja je značila i sigurnu smrt za Avalona.

Nakon tri strašna sata borbe spasioci su uspjeli da izvuku Avalona i hrabru ženu iz prirodne zamke. Pošto su spaseni, Grejemova je rekla da joj se srce cijepalo dok je gledala konja kako tone sve dublje i bori se da održi glavu iznad površine kako bi došao do vazduha.

“Upali smo u blato i išli smo samo na dole. Blato je bilo svuda i svaki put kada bih pokušala da se pomjerim ono bi me povuklo na dole. Nije nas puštalo”, rekla je Nikol kada se našla na čvrstom tlu.

Spasioci koji su došli na lice mjesta nisu sami mogli da izvuku konja već su morali da angažuju i traktor lokalnog farmera. Pošto je nekoliko trenutaka bilo neizvjesno da li će i traktor uspjeti, iznad plaže je kružio spasilački helikopter kao posljednja nada da se životinja spasi. Veterinari su Astra morali da uspavaju kako bi prestao da pruža otpor blatu, i tako samo tone, dok ga traktor izvlači.

“Bila je to trka sa plimom, koju smo na svu sreću dobili”, rekao je član spasilačkog tima. Prema njegovim riječima većina konja koja se nađe u ovakvoj situaciji ne uspije da se izvuče, a Avalon svoj život duguje vlasnici koja je rizikovala svoj život da bi ga spasila.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh