Svaštara

Evo u čemu je razlika između tamne i bijele čokolade

Između bijele i crne čokolade postoji velika razlika, najprije u sastojcima od kojih se proizvodi, s obzirom na to da bijela čokolada uopšte ne sadrži poželjnu kakao masu, tako se i njen nutritivni profil i efekat na organizam razlikuje od tamne čokolade! Svaka se čokolada, osim bijele, dobija iz kakao maslaca, kakao mase, arome vanilije te emulgatora sojinog lecitina.

Čokolada - Sigma.ba

Glavni pozitivni učinci čokolade potiču upravo iz kakao mase i što je njen udio u čokoladi veći, to nam više pogoduje zdravlju, piše “Sigma“.

Razlog tome su polifenoli, na prvom mjestu flavonoidi, antioksidansi koji pomažu u prevenciji bolesti srca i krvnih sudova, moždanog udara i brojnih degenerativnih bolesti. Zbog izostanka kakao mase, zdravstvene dobrobiti koje se pripisuju tamnoj čokoladi, ne mogu se preslikati na bijelu čokoladu. Što je čokolada tamnija, to je zdravija, tako na primjer kod mliječne čokolade, pozitivan učinak kakao mase suzbijaju proteini mlijeka.

Osim kakao maslaca i mlijeka, glavni sastojak bijele čokolade je šećer, na koji odlazi više od 50% čokolade. Osim toga, bijela čokolada ima veći udio zasićenih masnoća i holesterola od tamne. Jedina prednost bijele nad ostalim vrstama čokolade jeste veći udio kalcijuma, ipak nećemo je nabrajati u izvore kalcijuma, zbog velike količine šećera, zbog čega bi se trebala jesti tek povremeno i u ograničenoj količini.

Iako vrlo ukusna, bijela čokolada je, što se nutritivnog profila tiče, najmanje poželjna vrsta čokolade.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh