Svaštara

Zašto je 42. godina nevjerovatno važna u životu?

Sigurno ste barem jednom u životu s uzdahom zaključili da se vrtite u krug. Pritom niste imali osjećaj da je to dobro, nego naprotiv, imali ste osjećaj da stalno ponavljate iste pogreške. Ponekad ste imali vrlo pozitivan osjećaj da se krug zatvorio, u smislu konačnog postignuća, osjećaja da je sve došlo na svoje mjesto.

Žena - Atma.hr

Krugovi na razne načine obilježavaju naše živote i objašnjavaju zašto, primjerice, postoji ono što zovemo krizom srednjih godina

Svaki je ciklus putovanje

Astrologija radi s različitim krugovima ili, bolje reći, ciklusima koji određuju ritam života. Krug je simbol savršenstva, potpunosti, sveobuhvatnosti. U astrologiji krug s točkom u središtu simbolizira Sunce koje je izvor života. Krug je obećanje da možemo postići punoću života! Točka u sredini simbol je kreativne energije koju svatko od nas nosi u srži svog bića, piše “Sensaklub“.

I natalni je horoskop prikazan krugom u kojemu su ucrtani planeti. On je prikaz trenutka u kojem smo stupili u samostalni život. U svemiru ništa ne stoji pa tako naš horoskop smjesta počinje otkucavati poput kazaljki sata, planeti se pomiču, naš horoskop diše i živi, mijenja se zajedno s nama. Od početnog kruga, čije su energije duboko utisnute u naše biće, naš se život vrti u krugovima koje iscrtavaju planetarni ciklusi.

Dan i noć, smjena godišnjih doba, protjecanje godina obilježeno našim rođendanima – sve su to ciklusi kojima mjerimo svoj život. Svaki je ciklus poput putovanja na koje moramo krenuti. Premda smo stalno dio nekog ciklusa, dobra je vijest da postoji izlaz iz zatvorenog kruga. Taj izlaz se otvara – simbolično rečeno – prema gore. Kad u nekoj životnoj situaciji steknemo sva potrebna iskustva, spremni smo jednake ili slične situacije rješavati s više mudrosti, s više svijesti.

Možemo se uzdgnuti na višu razinu razumijevanja i donositi drugačije odluke, možda bolje, i sasvim sigurno zrelije. Naše putovanje u krugovima ili ciklusima postaje uspon nekom vrstom spirale koja je beskrajna. Mogućnosti razvoja su velike.

S 28 godina tek smo punoljetni

Neki su astrološki ciklusi dugotrajni i vrlo značajni, neki su kratkotrajni, dinamični i životni. Jedan od najvažnijih ciklusa obilježava kretanje Saturna. Da bi napravio puni krug i došao na početnu točku, na ono mjesto gdje je bio u trenutku našeg rođenja, Saturnu je potrebno oko 28 godina. Ponekad putuje malo brže pa se na početnu točku vrati za 28 godina, a ponekad mu treba i više od 29 godina.

Saturn je gospodar vremena, simbol procesa sazrijevanja. Njegov prvi ciklus simbolizira naše djetinjstvo i mladost, tako da u očima zvijezda tek sa 28 godina postajemo „punoljetni“. U tom ciklusu upoznajemo sebe i izgrađujemo svoje vještine. Njegov drugi ciklus, koji otprilike počinje u 28. godini života pojedinca i približno traje do njegove 56. godine života, ciklus je zrelosti. To je razdoblje u kojem je naša osobnost u punom cvatu. Ostvarujemo sebe koristeći vještine naučene u prvom ciklusu. Svjesni smo svojih ciljeva i svoje snage. U tom ciklusu možemo materijalizirati svoje želje, stjecati mudrost doživljavajući različita iskustva.

Treći ciklus počinje u 56. godini života i traje do otprilike 84. godine. U njemu više nismo posvećeni ostvarenju sebe i stvaranju u materijalnom svijetu, nego svojom mudrošću i životnim iskustvom obogaćujemo vlastiti duševni život i možemo biti i nadahnuće drugima. Riješili smo se mnogih predrasuda i snažnih nagona, ali dovoljno smo znatiželjni da se ostvarujemo u području intelekta i duha.

Saturnov povratak označava prijelomne trenutke

Svaki put kada se Saturn vrati na početnu točku, što se u astrologiji doslovno zove Saturnov povratak, osjećamo da se nalazimo na nekoj prijelomnoj točki svog razvoja. Saturnov je povratak trenutak kad svodimo račune i provjeravamo sva svoja postignuća. To je trenutak kad se jasno suočavamo sa stvarnošću i možemo točno sagledati što smo dobro napravili, a što smo propustili napraviti onako kako je trebalo.

Uspjesi nas snaže i vesele, no nikome nije lako suočiti se s propustima i pogreškama. A malo je tko njih pošteđen. U dobi od otprilike 28, 56 i 84 godine za svakog od nas događa se taj osjetljivi trenutak osobnog razvoja. Tada moramo „progutati“ poneku gorku tabletu razočaranja, propuštenih prilika i pogrešnih odluka. To su trenuci u kojima postajemo svjesniji prolaznosti svega, svojeg vlastitog postojanja, ali i nestalnosti prijateljstava, poslova, materijalnih dobara, zdravlja i mnogočega drugog.

U tim trenucima mnogi će od nas doživjeti neku vrstu krize. Kriza proizlazi iz spoznaje prolaznosti, iz prepoznavanja onoga što smo pogrešno napravili, iz neumoljive stvarnosti koja zrcali sve ono što smo sami kreirali. To je trenutak u kojem osjećamo da smo i sami odgovorni za stanje u kojem se nalazi naš život. A tu odgovornost nije lako prihvatiti.

Ako nismo u stanju pogledati stvarnosti u oči i reći: „Dobro, sad mi je jasno kakva je situacija. Ali nema problema, mogu to popraviti i promijeniti“, tada nas svojim snažnim zamahom mogu pokositi krivnja i stid, osjećaj manje vrijednosti ili depresija.

Svakih sedam godina suočavamo se sa stvarnošću

Ipak, to je prilika da se vratimo na željeni put razvoja. Mnogo smo toga naučili i doživjeli, dovoljno da imamo snage za nastavak putovanja. Ne zaboravite, to se događa svima. To je jedna vrsta životnog ispita, no strogi učitelji koji ocjenjuju naša postignuća su naši unutarnji autoritativni glasovi koji će dodijeliti ocjene i nagraditi nas ili nas baciti u krizu.

Unutar svakog kruga, svakog ciklusa, postoje određene osjetljive točke koje dijele ciklus na manja razdoblja. U Saturnovu prvom ciklusu to su 7., 14., 21. godina života, te 35., 42. i 49. godina života u njegovu drugom ciklusu i tako dalje. Svakih sedam godina pruža nam se prilika suočavanja sa stvarnošću. Te godine ne moraju biti intenzivne poput godina Saturnova povratka, ali ako se malo zamislite, sigurno ćete, prekapajući po svojoj prošlosti, pronaći mnoge događaje koje i danas pamtite, koji su za vas bili važni u razvojnom smislu.

Sloboda i neovisnost

Uranovi koraci, kontrolne točke u kojima se uzburkava naš život, događaju se nakon svake 21 godine. Stoga će želja za promjenom, buntovništvo, pojačana potreba za slobodom posebno naglasiti 21., 42., 63. i 84. godinu života, u kojima se Uran vraća na mjesto na kojem se nalazi i u natalnom horoskopu.

Uran nas potiče na stvaranje slobode i neovisnosti koje se temelje na osobnim vrijednostima. Odvaja nas od kolektivnog načina razmišljanja, izdvaja nas iz mase i pokušava razbiti svaku sponu koja nas guši ili previše veže za stvari, ljude i navike.

I Neptunov će se ciklus nadovezati na dva prethodna. Njegovi su koraci još dulji pa ćete prvi ispit kod Neptuna polagati sa svoje 42 godine, a drugi kad navršite 84 godine. Njegova energija povezuje nas s vlastitim unutarnjim životom, s potrebom da odgovore tražimo u religiji ili duhovnosti, potrebom za ljepotom i stvaranjem. Zajedničke točke u kojima se poklapaju sva tri ciklusa su 42. i 84. godina života. No, planeti se ne kreću uvijek istom brzinom pa su te godine približne, možemo ih „rastegnuti“ na godinu više ili manje.

To su trenuci u kojima ne samo što možemo sagledati svoju vlastitu stvarnost, onakvu kakva jest, prihvatiti je ili ne, nego istovremeno imamo priliku osloboditi se svih obrazaca ponašanja i raznih vrsta tereta koji nas previše pritišću. U tim godinama možemo zrelije i mudrije osloboditi svoje potencijale i zakoračiti u novu stvarnost uz veći stupanj svjesnosti.

Svi veliki ciklusi susreću se u 84. godini života. No, ne postoji jamstvo da ćemo je doživjeti. Ako u tome budemo uspjeli, uz dobre gene, brigu o zdravlju i malo sreće, imat ćemo priliku doživjeti jednu vrstu nove mladosti.

Nevjerojatno važna 42. godina

Kriza srednjih godina stvarno postoji. Životno razdoblje oko 42. godine života puno je aktivnih planetarnih energija, puno je promjena i vrlo je nestabilno. Budući da se to događa svakomu od nas, nije čudno da svi govorimo o krizi srednjih godina. Gledano očima zvijezda, to razdoblje zaista jest posebno, no ne mora svakomu biti krizno. Smatramo ga kriznim zato što je to period kada lakše uočavamo sve ono čime nismo zadovoljni. Želimo promjene, a one ponekad mogu biti drastične.

Mnogi se parovi rastaju, mnogi mijenjaju poslove, mijenjaju mjesto boravka u nadi da će vanjske promjene razriješiti unutarnja previranja i nezadovoljstvo. Neki zadrže postojeći vanjski oblik života, a u svojoj nutrini proživljavaju duboke preobrazbe, mijenjaju svoje stavove, navike.

Ima i onih koji se, nažalost, suoče s bolešću kao reakcijom tijela na sve napetosti koje se nisu mogle drugačije osloboditi iz sustava. Mnogi otkrivaju svoje nove talente, ponovo se zaljubljuju, no neki se, nažalost, i predaju, odlučuju odustati i počinju tonuti u razne vrste ovisnosti ili emotivne i mentalne tuposti.

Svake 12. godine nagrada za trud

Kraći, slađi i ne tako dramatični su ciklusi Jupitera i Venere. Jupiterov ciklus traje 12 godina. U svom relativno brzom hodu, svake će dvanaeste godine donijeti nagrade za uloženi trud. Naše su 12., 24., 36., 48., 60., 72. i 84. godina života potencijalno obilježene zadovoljstvom, osjećajem da je život dobar.

Jedno od mojih ljepših iskustava s planetarnim ciklusima vezano je uz osmogodišnji Venerin ciklus. Na početku tog ciklusa, koji se poklopio sa Saturnovim i Neptunovim, dala sam otkaz i otvorila joga-studio. Venera simbolizira vrijednosti, a meni je podučavanje joge u vlastitom studiju bilo neprocjenjivo važno. No, ubrzo su privatni, nesretni događaji promijenili smjer mog razvoja pa sam privremeno morala odustati od svojih želja.

Ponovo sam se zaposlila na „običnom“ poslu i osam godina radila „običan“ posao, a popodne i navečer podučavala sam jogu. Nakon osam godina, našla sam se u istoj situaciji. Ponovo sam dala otkaz i posvetila se samo jogi. No, na početku novog ciklusa shvatila sam da sam snažnija i zrelija, a moje se želje već nekoliko godina nesmetano ostvaruju.

Početak nove mladosti

Prepoznajući godine koje same po sebi donose nemir i promjene, godine u kojima polažemo svojevrstan ispit zrelosti ne smiju biti izgovor za predaju. Ne možemo reći: „Ah, upravo proživljavam straaašni Saturnov povratak! A tek Uran, kako mi je on zapaprio život! Nisam ja kriva, ne mogu tu ništa napraviti!“ Kao i u svakoj promjeni, uhvatite se ukoštac s izazovima i upoznajte svoju novu snagu.

Svima nam želim da zdravi i bistri doživimo tu čudesnu, 84. godinu života. To je početak nove mladosti koju gradimo na zrelosti i iskustvu, oslobođeni mnogih predrasuda, gluposti, nepotrebnih opterećenja. Kreativni iz ljubavi, a ne iz želje za nekom koristi, nagrađeni optimizmom, produhovljenim i smirenim razumijevanjem života, spremni smo na stvaranje i slobodu zbog nje same, zbog životne radosti, i slavimo sve prethodne krugove svoga života!

Senka Ljubić, astrologinja.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh