Svaštara

Trogodišnjak pobjegao iz obdaništa, prepješačio dva i po kilometara i našao…

Kain Trejnor (3) odlučio je da prvog dana u obdaništu ”Little Owls”, u Midlsbrou u Engleskoj napusti svoje drugare i sam se vrati kući. Ono što i znatno starijoj djeci ne bi pošlo za rukom, Kainu jeste. Hodajući kroz šume i puteve koji su mnogima nepoznati, dječak je na kraju stigao do porodičnog doma.

Dječak - YouTube

Dok su se njegovi drugari igrali, Kain je napustio obdanište. Tog dana Kain je premješten iz jednog obdaništa u drugo, jer su troškovi boravka u njemu znatno jeftiniji nego u prethodnom. Taj novi prostor i novo društvo nisu prijali Kainu, piše “Zena.Blic“.

Kad je osoblje primijetilo njegov nestanak, odmah su o tome obavijestili njegovu mamu Gemu (31).

Pripala mi je muka, nema riječi da opišu kako sam se osjećate kad se dogodi tako strašna stvar koja je u potpunosti van vaše kontrole. Otrčala sam do obdaništa, kad sam stigla tamo, svi su bili uplakani- rekla je dječakova mama.

Kainov nestanak je trajao 40 minuta, a onda se desilo nešto divno, ali potpuno neočekivano.

Vaspitač je došao do mene i rekao mi je da ne zna šta se dogodilo. Onda je kroz nekoliko sekundi zazvonio moj telefon, komšija mi je rekao da je Kain kod kuće. Briznula sam u plač, osjetila sam takvo olakšanje- dodala je ona.

Mama ima objašnjenje za ono što je mnoge iznenadilo.

Većina djece bi plakala ili vrištala, on je sigurno pomislio: “Ne vidim nikog poznatog, znam gdje treba da budem, pa ću tamo otić”i- rekla je Gema.

Put kojim je išao Kain je nepoznanica za mnoge u Midlsbrou, ni Kainova porodica ne ide tako često njime.

Najčešće tom putanjom Kainov tata ljeti vozi bicikl i za sina rezerviše na njemu posebno mjesto. Te vožnje sa ocem su ga naučile da nađe put do kuće.

Kainova mama je rekla da je ponosna na sina što je uspio u tome, dječak je čak na putu do kuće svratio u prodavnicu u kojoj njegova mama kupuje mlijeko, provjerio je da li je ona slučajno nije tamo.

Te noći kad se desio Kainov nestanak i tirjumfalni povratak kući, Gema nije mogla da zaspi dok je cijele noći grlila sina. Samo je mislila o tome šta je sve moglo da se dogodi dječaku.

Osoblje vrtića izvinilo se Kainovim roditeljima, ali Gema zna da je krivica njihova, obdanište bi trebalo da bude bolje obezbijeđeno.

Zaposleni u obdaništu tvrde da sve vrijeme pokušavaju da njihova ustanova radi po važećim pravilama. Obdaništa u Engleskoj su pod stalnom kontrolom nadzornih odbora.
Kontrola u februaru je pokazala da da predškolske ustanove u ovoj zemlji poštuju pravila sigurnosti.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh