Svaštara

Ukusna musaka od povrća

Mnogo puta do sada smo se uvjerili da za dobar i ukusan obrok meso nije uvijek neophodno.

Musaka od povrća - Lifepress magazin.

Tu tezu potvrđuje i ova ukusna musaka od povrća.

I ljekari preporučuju da se bar jednom nedjeljno odreknete mesa u svom ručku, a to vam uz ovakav recept neće predstavljati problem.

Recept je pronađen na blogu Greekvegetarian, a donosi Lifepress magazin.

Potrebni sastojci:

2 glavice crvenog luka, sitno nasjeckane
3 kašike maslinovog ulja
2 narendane mrkve
2 čena bijelog luka, usitnjena
2 konzerve od 400 g oguljenog paradajza
2 kašičice cimeta
2 kašike paradajz pirea
kašika sušenog origana
kašičica meda
2 konzerve graha, 400 g proprženih gljiva ili sočivo*
4 krompira isječena na tanke ploške
2 patlidžana isječena na ploške debljine jedan cm
So, biber

Bešamel sos:

1 l mlijeka
80 g putera
80 g brašna
80 g tvrdog sira
2 jaja

*U originalni recept ide nešto što se zove TVP, a riječ je o konzervisanom proizvodu poznatom kao biljni protein napravljen od sojinog brašna koji je veoma teško pronaći pa kao zamjenu možete koristiti gljive, grah ili sočivo, kako je navedeno u receptu.
Način pripreme:

U posudu uspite ulje i stavite na šporet da se grije. Dodajte sitno nasjeckan crveni luk i dinstajte na laganoj vatri dok ne postane karamelizovan, oko pola sata, povremeno miješajući.

Tanke pločke patlidžana i krompira poslažite na veliku tepsiju, premažite uljem i pecite na gril programu u rerni 5-10 minuta.

Kad se luk dobro izdinstao, dodajte mrkvu, bijeli luk pa još malo dinstajte.

Dodajte paradajz, cimet, paradajz pire, origano, med i povrće ili gljive koje ste odabrali. Sve dobro izmiješajte i ostavite da prokuva pa ostavite da otklopljeno krčka na laganoj vatri oko jedan sat. Začinite solju i biberom.

Dok se sos kuva pripremite bešamel umak.

U šerpu stavite puter da se topi na srednje jakoj temperaturi, dodajte brašno i miješajte žicom za mućenje da ne zagori. Nakon što ste jedan minut pržili brašno skinite šerpicu sa šporeta i dodajte malu količinu mlijeka i miješajte da se ne stvore grudvice, nakon toga dodavajte malo po malo cijelu količinu mlijeka, dobro umiješajte, vratite šerpicu na šporet i pustite da prokuva, stalno miješajući.

Pustite bešamel da krčka desetak minuta, skinite sa šporeta pa stalno miješajuću umutite sir i jaja koja ste posebno umutili u maloj šerpici.

Na dno vatrostalne posude poslažite krompir i patlidžan, preko prelijte i rasporedite dobro ukuvan paradajz sos, a preko sosa prelijte pripremljen bešamel. Sve skupa pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni C, 45 minuta.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh