Hrana i piće

Rafaelo kolač toliko ukusan i jednostavan da ćete ga poželjeti svaki dan

Recept za Rafaelo kolač…

Rafaelo kolač - Recepti-i-zdravlje.info

Sastojci:

Za koru:

  • 6 bjelanaca
  • 250 gr šećera
  • 50 gr kokosovog brašna
  • 100 gr brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 2 dl mlijeka

_
Za fil:

  • 6 žumanaca
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 4 kašike brašna
  • 15 kašika šećera
  • 1 l mlijeka
  • 125 gr maslaca
  • 125 gr margarina
  • 2 dl slatke pavlake

I još:

  • 50 gr kokosovog brašna
  • malo pečenih lješnika

Priprema

1.

Kora:

Od 6 bjelanaca umutiti čvrst snijeg, pa dodati 250 gr šećera. Mutiti mikserom još malo, pa dodati kokosovo brašno i pšenično brašno izmiješano sa malo praška za pecivo. Sad miješati špatulom, polako i strpljivo (bez miksera).

Staviti da se peče u rernu zagrijanu na 200 stepeni, i odmah smanjiti na 180. Ispeći koru, pazeći da ostane bijela (to traje petnaestak minuta).

2.

Ostaviti ispečenu koru da se ohladi, pa je preliti sa 2 dl vrelog mlijeka, piše “Recepti-i-zdravlje“.

3.

Fil:

U činiji dobro izmiješati 6 žumanaca, 2 kesice pudinga od vanile, 4 kašike brašna, 15 kašika šećera i 2 dl mlijeka.

8 dl mlijeka staviti da provri, pa kad provri dodati mu masu od žumanaca i skuhati je (par minuta).

Ostaviti da se ohladi.

4.
Kad se ova smjesa ohladila, izmiješati je sa maslacem i margarinom (prethodno dobro umućenim). Dodati i 2 dl umućene slatke pavlake.

Kad se doda šlag od slatke pavlake, više se ne muti mikserom, nego polako i nježno špatulom (varjačom).

5.
Na koru staviti fil, pa odozgo posuti sa oko 50 gr kokosovog brašna.

Ostaviti da se ohladi, pa iseći na kocke, a na sredinu svake staviti po jedan pečeni lješnik.

6.
Napomena: tepsija u kojoj sam pekla koru ima dimenzije 20 cm x 32 cm.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh