Misterije

Hitna istraga! Evropu su juče oko 14 h sekunde dijelile od katastrofe – Misteriozni pad frekvencije u strujnoj mreži mogao da izazove haos kakav svijet nije vidio

U strujnoj mreži kontinentalne Evrope u petak poslije podne došlo je do pada frekvencije, što je moglo da izazove nestanak struje u cijeloj Evropi. Uzrok pada frekvencije još uvijek nije utvrđen.

Grad - Rs-lat.sputniknews.com

Evropsko udruženje strujnih mreža potvrdilo je da se dogodio poremećaj frekvencije. Ekspert “Svisgrida” Kasper Hafner rekao je da je problem nastao nešto poslije 14 sati.

Frekvencija mreže je na osnovu raspodijele mreže u jugoistočnoj Evropi na kratko pala na 49.745 herca“, objasnio je on.

Inače frekvencija u evropskoj elektromreži je 50 herca. Evropski operateri električnom energijom uspjeli su da stabilizuju mrežu nakon sat vremena. ENTSO-E naložio je hitnu istragu uzroka poremećaja u mreži.

Predsjednik austrijskog Društva za krizno snabdijevanje Herbert Saurug, na Tviteru je objavio vijest o padu frekvencije i istakao da je registrovan pad snage od 3,5 gigavata. To, prema njegovim riječima, odgovara istovremenom prekidu rada više elektrana.

Saurg tvrdi da je “za dlaku” izostalo potpuni prekid dotoka struje u Evropi, podsjetivši na situaciju iz 2006, kada je Njemačka isključila dva najveća dalekovoda, zbog čega je do deset miliona domaćinstava ostalo bez struje.

Takođe, februara 2018. je registrovan pad frekvencije, kako je saopštila tada Elektromreža Srbije, zato što je Kosovski operator sistema prenosa i tržišta (KOSTT) konstantno odstupao od programa rada, pa su mnogi satovi širom Evrope kasnili, prenosi “Sputnjik“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh