Misterije

Misteriozni, ogroman asteroid vreba u Sunčevom sistemu

Misterozni asteroid veličine patuljaste planete vreba u Sunčevom sistem i već je “ispalio” veliki meteor ka Zemlji, piše magazin Lajv sajens.

Misteriozni, ogroman asteroid vreba u Sunčevom sistemu - Courtesy of NASA/USRA/Lunar and Planetary Institute |

Dokaz da postoji ovakav gigantski asteroid dolazi od meteora koji je eksplodirao iznad Sudana 2008. godine, tvrdi se u tekstu “Lajv sajensa”.

NASA je primijetila meteor težak 8.200 kilograma, širok četiri metra, kako juri ka Zemlji znatno prije nego što je eksplodirao, a istraživači su pohrlili ka sudanskoj pustinji ne bi li sakupili neobičajno veliki broj ostataka meteora.

Nova studija meteorita pokazuje da se odlomio od ogromnog asteroida, otprilike veličine patuljaste planete Ceres, najvećeg objekta u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera, piše “Tanjug”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh