Misterije

Nikola Tesla – čovjek koji je promijenio svijet: 23 izjave koje su i danas misterija

Nazivali su ga sanjarom, rugali se njegovim idejama, ali vrijeme je sve postavilo na svoje mjesto.

Nikola Tesla - Educateinspirechange.org

Nikola Tesla je bio nevjerovatno talentovan. Svoje izume je pravio lako, kao da je to šala. Pričao je kako su mu tehnička rješenja sama padala na pamet.

Tesla se smatra jednim od najbriljantnijih umova svih vremena. Zahvaljujući njemu omogućen je razvoj moderne elektrotehnike. Njegovi izumi su bili ispred svog vremena više do jednog vijeka. Još postoje legende o njemu.

Predstavljamo vam 23 mistične izjave Nikole Tesle:

1. Djelovanje čak i najmanjeg stvorenja dovodi do promjene u cijelom univerzumu.

2. Moj mozak je samo prijemni uređaj. U svemiru postoji određena srž odakle crpimo znanje, snagu, inspiraciju. Nisam proniknuo u tajne ove srži, ali znam da ona postoji.

3. Ne trebaju mi modeli, crteži, eksperimenti. Kada mi padnu na pamet ideje u mašti počinjem da pravim uređaj, mijenjam dizajn, poboljšavam ga i uključujem. A potpuno sam ravnodušan prema testovima uređaja u umu ili u radionici – rezultat će biti isti.

4. Znate li za izraz “ne možete skočiti preko glave”? To je zabluda. Osoba može bilo šta.

5. Velika misterija našeg postojanja tek treba da bude razrješena, čak ni smrt možda nije kraj.

6. Najviši cilj čovjekovog razvoja je potpuna dominacija svijesti nad materijalnim svijetom, upotreba prirodnih sila za zadovoljenje ljudskih potreba.

7. Život je i uvijek će biti jednačina koja prkosi rješenju, iako sadrži nekoliko poznatih faktora.

8. Savremeni naučnici razmišljaju duboko, umjesto da razmišljaju jasno. Da biste jasno razmislili, trebate imati zdrav razum i možete misliti duboko čak i kada ste potpuno ludi.

9. Ovo je problem mnogim pronalazačima: nedostaje im strpljenje.

Nedostaje im volja da rade nešto u svojim glavama polako, jasno i tako da bi tačno osjetili kako to funkcioniše. Žele isprobati prvu ideju koja im padne na pamet odmah, i kao rezultat toga, troše puno novca i puno dobrog materijala samo da bi empirijski utvrdili da idu u pogrešnom smjeru. Svi pravimo greške i najbolje je da ih napravimo prije nego što počnemo da radimo bilo šta.

10. Naš svijet je uronjen u ogroman okean energije, letimo u beskrajni svemir neshvatljivom brzinom. Sve se vrti okolo, kreće se – sve je energija. Suočeni smo sa zastrašujućim zadatkom – pronaći način kako da se ta energija izvuče. Zatim, izvlačeći je iz ovog neiscrpnog izvora, čovječanstvo će se kretati naprijed ogromnom brzinom.

11. Širenje civilizacije može se uporediti sa vatrom: isprva je to slaba iskra, zatim je trepteća svjetlost, a potom moćan plamen, obdaren brzinom i snagom.

12. Koliko me je ljudi zvalo sanjarom, kako se naš zvijezdani svijet rugao mojim idejama. Vrijeme će nam suditi.

13. Svako bi trebao smatrati svoje tijelo neprocjenjivim poklonom i treba da ga volimo iznad svega, da ga cijenimo kao umjetničko delo. Neopisiva ljepota, misterija koja leži u dizajnu ljudskog postojanja toliko je suptilna da čak i riječi, dah, pogled, čak i misao mogu da joj naštete. Neurednost koja stvara bolest i smrt nije samo samouništavajuća, već je i nevjerovatno nemoralna navika.

14. Posječemi prst i krvarim: ovaj prst je dio mene. Vidim bol svog prijatelja, a boli i mene: moj prijatelj i ja smo jedno. Kada vidim poraženog neprijatelja, čak i onog koga bih najmanje požalio u cijelom univerzumu, i dalje proživljavam tugu. Zar to ne dokazuje da smo svi dio cjeline?

15. U neprekidanoj samoći um postaje oštriji. Ne treba vam velika laboratorija za razmišljanje i pronalazak. Ideje se rađaju u nedostatku uticaja spoljnih faktora na um. Tajna kreativnog stvaranja je samoća. Ideje se rađaju u usamljenosti.

16. Ne postoji ništa što više može privući pažnju čovjeka i što bi zaslužilo da bude predmet proučavanja nego priroda.

17. Neće biti veliko zlo ako učenik zaluta, ako veliki umovi nisu u pravu, svijet će platiti skupo za svoje greške.

18. Ako bih bio suočen sa mučnim zadatkom, bacio bih se na njega ponovo i ponovo dok ga ne riješim. Tako sam vježbao iz dana u dan, od jutra do večeri. U početku je bio potreban snažan mentalni napor protiv slabosti i želje, ali kako su godine prolazile, ta kondicija je slabila i konačno su moja volja i želja postale jedno te isto. To je tajna mog uspjeha.

19. Intuicija je nešto što stoji ispred tačnog znanja. Naš mozak ima, bez sumnje, veoma osjetljive nervne ćelije, što nam omogućava da osjetimo istinu, čak i kada nam još uvijek nisu dostupni logični zaključci.

20. Ne pravim crteže, ne pravim modele. U svojoj glavi stavim crtež, shodno njemu, mentalno sastavim uređaj, testiram ga i pokrenem. Za 20 godina rada, rezultati zamišljenih testova i onih realizovanih uvijek su davali iste rezultate.

21. To je paradoksalno, ali još uvijek je istina kada kažu da samo neznalice misle da sve znaju. Što više učiš, više shvataš svoja ograničenja.

22. Naši nedosaci i naše vrline su nerazdvojne, poput snage i materije. Ako se razdvoje, osoba više ne postoji.

23. Ni jedna zajednica ne može postojati i razvijate se bez stroge discipline, piše “Stil“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh