Misterije

Misterij iz Prijedora: U njegov vrt stalno padaju meteoriti

Dosad je našao pet meteorita, posljednji prije mjesec dana

No image - Haber.ba

Radivoj Lajić svjedočio je kako je čuo prasak nakon kojeg se izvalilo stablo šljive. Mislio je da ga napadaju. Dosad je našao pet meteorita, posljednji prije mjesec dana. Padaju mu u dvorište.

Te olujne noći tutnjalo je nezapamćeno nevrijeme. Izašao sam po drva. Vjetar je nosio sve pred sobom. Prema meni se strahovitom brzinom približavala neobjašnjiva plamteća kugla s plavičastim tragom, govorio je to Radivoj Lajić iz Gornjih Lajića kraj Prijedora u BiH kad smo ga posjetili prije desetak godina, piše “24sata“.

Radivoja smo se sjetili zbog meteora koji je jučer eksplodirao iznad Hrvatske.

Prasak poput granate

Gospodin Radivoj ispričao je svoje iskustvo s meteorima.

– Pišteća svjetlost bila je sve bliže i bliže. Prasak, jak poput granate, izvalio je stablo šljive samo nekoliko metara od mojih nogu. Misleći da me neko napada, pozvao sam policiju i komšije – rekao je.

Nisu bombaši, nego meteori

Ranije je ispričao kako je krajem novembra 2007. u dvorište prvi put doletio meteorit. Tek su mu stručnjaci iz Beograda i Banje Luke objasnili da njegova kuća nije meta nepoznatih bombaša nego meteorita.

U regiji su još slični slučajevi zabilježeni 1947. kraj Zemuna u Srbiji i 1957. kraj Zenice u BiH. Posljednje tri godine meteoriti nakon svake kiše i nevremena za Lajića gotovo su normalna pojava.

Do sad ih je našao pet puta, a posljednji se u dvorište zabio prije mjesec dana.

Zbog straha iz kuće izlazi s kacigom na glavi

– Neko ima novac, vile i avione, a ja imam kamenčić koji je dio svemira. Nakon što je pao u moje dvorište, meteorit je bio težak oko 1,5 kilograma. Sebi sam kao hamajliju ostavio komadić meteorita od 320 grama, a ostatak sam prodao jednom nizozemskom sveučilištu. Ponosan sam što sam kao običan čovjek i siromah svojom rukom dodirnuo dio svemira. Meteorit koji držim u ruci donio je sreću meni i mojoj porodici. Zahvaljujući njemu, upoznao sam mnoge ljude iz cijeloga svijeta – pričao je Radivoj.

Zbog straha od meteorita iz kuće više nije izlazio bez motociklističke kacige na glavi. Radivoj je u dvorištu, prvi u svijetu, napravio slikoviti spomenik meteoru i nazvao ga ‘Svemirske suze’.

Meteoriti su zapravo meteori koji nisu u potpunosti sagorjeli u atmosferi te su pali na Zemlju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh