Misterije

Magično mjesto kod Kraljeva: Par koji jednom prođe ispod ovih bukvi, zauvijek ostaje zajedno

Često se može čuti, ali i vidjeti da priroda zaista stvara čuda. Jedno takvo nalazi se u selu Mlanča, nadomak Kraljeva gdje su dvije stoljetne bukve spojene trećom i tako prave rijetko viđenu, magičnu sliku.

Magično mjesto kod Kraljeva - Kurir.rs

Međutim, odavno se pročulo da ova stara stabla putnicima namjernicima donose sreću u ljubavi i učvršćuju vezu – jer ko jednom prođe ispod ovih bukvi, zauvijek ostaje zajedno, piše Kurir.

“Vjerovanje u magijsku moć drveća oduvijek je postojalo. Ove bukve su skroz spojene, kao muškarac i žena i zato su one pravo ljubavno drvo. Oduvijek su ovdje dolazili parovi vjerujući da će ostati spojeni kao i ove bukve. Na najnižoj grani stoje u čvor zavezane maramice, pa čak i donje rublje vjerovatno kao neki simbol vezanosti”, priča za RINU, Jovan Dragićević, mještanin Mlanče.

Niko ne zna kako i kada je sve počelo, a na drvenoj tabli upisana su imena parova još iz pedesetih godina prošlog vijeka.

“Sigurno je to nekom pomoglo, ili je bar tako mislio i onda se to pročulo dalje. Svima može da zapne u ljubavi i mlađima i starima, pa se onda rješenja traže na različitim mjestima”, rekao je Jovan.

Mještani svakodnevno ovdje sreću parove iz svih krajeva Srbije. Svi dolaze u nadi da će njihova veza ostati vječna i čvrsta baš kao i ove kraljevačke bukve.

“Dođu, prođu ispod bukve, malo se ljube i porazgovaraju. Onda zavežu maramicu ili šta već drugo na grane i odu. Kad smo bili mlađi i mi smo ovdje dolazili, sad je već ta žar prohujala sa vihorom”, kaže uz osmijeh Jovica Filipović.

I zato, možda baš tu u kanjonu rijeke Studenice, u vjekovima staroj bukovoj šumi krije se rješenje za sve one kojima je ljubav na “staklenim nožicama”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh