Misterije

Novootkrivena zvijezda i planeta dobile imena Morava i Vlasina

“Morava” i “Vlasina” nova su imena novootkrivene zvijezde “VASP-60” (WASP-60) i njene planete “VASP-60b”, koje se nalaze izvan Sunčevog sistema.

Sunčev sistem - Novi-svjetski-poredak.com

To je odlučeno na glasanju u Parizu povodom 100 godina Međunarodne astronomske unije (MAU), saopšteno je iz Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, prenosi “Srna”.

Imenovanje egzoplanete i njene matične zvijezde izvršeno je u okviru konkursa “Imenuj egzosvijetove”, koji je bio sproveden tokom ove godine.

Srbija je dobila zadatak da predloži i izglasa nova imena za tu zvijezdu i njenu planetu.

Planetarni sistem “VASP-60” otkriven je 2012. godine i nalazi se u pravcu sazviježđa Pegaz, a udaljen je 1.304 svjetlosne godine od Zemlje.

“Morava” je žuta zvijezda nalik Suncu, dok je njen pratilac “Vlasina” gasovita planeta poput Jupitera, ali sa upola manjom masom.

Za razliku od Jupitera, “Vlasina” se okreće oko svoje matične zvijezde na oko 100 puta kraćem rastojanju.

Dok Jupiteru treba skoro 12 godina da obiđe jedan krug oko Sunca, “Vlasina” napravi krug oko “Morave” za nešto više od četiri zemaljska dana.

Nacionalna komisija za imenovanje egzoplaneta otvorila je konkurs za imenovanje planetarnog sistema “VASP-60” u maju 2019. godine.

Konkurs je bio otvoren za sve škole, astronomska udruženja i stručne institucije širom Srbije, koji su do 1. juna imali priliku da dostave svoje prijedloge za ime zvijezde i planete.

Prijedlozi su morali biti po pravilima koje je propisala MAU. Sve pristigle prijedloge komisija je provjerila, te su oni koji su bili u skladu sa propisanim pravilima ušli u glasanje.

Glasanje se u Srbiji vršilo u Noći istraživača 27. septembra 2019. godine.

Imena koja su dobila najviše glasova su “Vlasina” i “Morava”, a predložilo ih je Astronomsko društvo Novi Sad.

Ta imena inspirisana su jednim od najvećih rječnih sistema u Srbiji, Velikom Moravom, koja nastaje spajanjem Zapadne i Južne Morave, i Vlasinom, kao jednom od najvećih pritoka Južne Morave.

Vlasina cijelom dužinom od izvora do ušća protiče kroz Srbiju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh