Misterije

Bila je satima smrznuta pod vodom – dogodilo se čudo

Bizarna nesreća dovela ju je na samu ivicu smrti te joj spustila temperaturu tijela na najnižu koju je ljudsko tijelo ikad iskusilo.

Smrzavanje - Themoviedb.org

Ljudska tijela nisu dizajnirana da mogu podnijeti uvjete ekstremne hladnoće – najbolje funkcioniraju pri temperaturi od 37 stepeni Celzijusa, uz prilagođavanje na desetak stepeni više ili manje, prenosi “Express“.

U slučajevima povećane hladnoće ili topline, povećava se pritisak na naše vitalne organe, a tijelo se bori da preživi. Ipak, postoje slučajevi koji graniče s čudima, gdje je tijelo preživjelo nešto što nauka ne može objasniti, demonstrirajući nevjerovatnu volju za životom.

Upravo se to dogodilo 1999. švedskoj doktorici koju je vrlo neobična nesreća dovela na samu ivicu smrti te joj spustila temperaturu tijela na najnižu koju je ljudsko tijelo ikad iskusilo, a ekipa bistrih doktora brzinskom su je reakcijom vratili među žive, piše Vintage News.

Anna Bågenholm provela je veći dio svog života u bolnici sjeverno od norveškom gradu Tromsø. Radeći kao radiolog izvodila je magnetske rezonance i CT skenove, provjeravala stanje pacijenata i išla u vizite. No, prije gotovo dvije decenije u istoj je bolnici i sama ušla u povijest – ali s druge strane operacijskog stola.

Bizarna nesreća

Dan nesreće bilo je jedno jutro u maju 1999, kad je Anna i nekolicina njenih prijatelja završilo sa svojom smjenom, zgrabili su skije te se uputili na obližnju planinu Kjolen. Svi su voljeli skijati i živjeli su u Narviku upravo zbog blizine skijališta. Uvjeti su bili odlični, snijeg puderast, a arktičko sunce je obećavalo odličnu vidljivost dugo u noć.

No, nakon nekoliko rundi spuštanja, Anna je nezgodno zahvatila snijeg i posrnula, izgubivši svoje skije. Nekako je završila ispod smrznutog slapa, lunjajući dezorijentirano. Potom je čula pucanje leda i pljusnula je naglavačke u brzu i hladnu vodu. Sekundama kasnije, njeni su prijatelji posegnuli za njom.

Zgrabili su je za čizme sprječavajući da potone dublje, no nisu je mogli izvući van. Brzo su nazvali pomoć, dok je Anne glavom zarobljena ispod površine leda uspjela pronaći džep zraka dovoljno velik da udahne. Njena je odjeća postala sve teža, namočena vodom toliko hladnom da je bila gotovo zamrznuta. Temperatura njenog tijela se naglo spustila i pala je u nesvijest.

Tako niska temperatura je misterij za nauku

Anne je po svim mjerilima bilo previše hladno. Do vremena kad su se spasioci pojavili s jakim užetom i lopatom za razbijanje leda te je izvukli van, bila je potopljena oko 80 minuta. Nije imala puls, koža joj je bila sablasno blijeda, a zjenice su bile ogromne. Helikopter ju je hitno prevezao u bolnicu. Šef odjela za hitnu pomoć dr. Mads Gilbert bojao se najgoreg budući da je Anna bila ledena, a EKG je prikazivao potpuno ravnu liniju.

Nije pokazivala baš nikakve znakove života. Čak i nekoliko sati izvan ledene vode, temperatura njenog tijela nije prelazila nevjerovatnih 14 Celzijusa.

– Tako niska temperatura je potpuno nepoznato područje za sve nas, a svaki pokušaj oživljavanja oslanjao se na znanje u prethodnim sličnim situacijama, koje su do sada uvijek bile bezuspješne – rekao je fiziolog Kevin Fong.

No Gilbert i njegov tim nisu željeli odustati i donijeli su odluku – nećemo je proglasiti mrtvom sve dok ne bude topla i mrtva. Gledajući hladnoću u svom originalnom obliku, ona označava nedostatak energije. Toplina proizlazi iz pokreta i obrnuto – kad nema jednog nema ni drugog.

Budući da je Anna propala u potok, njeno se tijelo nije imalo vremena prilagoditi, a najbolja moguća opcija je bila ta da se njen mozak brzinski smrznuo, odlazeći u stanje u kojem mu je potrebno minimalno kisika da preživi.

Prema tome, mogla bi oživjeti ako je ugriju. Odveli su je u operacijsku salu gdje su je prikopčali za uređaj srce/pluća, pumpajući njenu krv van tijela kako bi se zagrijala i vraćajući je natrag.

Čuda se događaju

Posmatrali su njene znakove života i polako, satima kasnije, temperatura joj se počela podizati. EKG je proizveo zvuk, a potom opet pokazao ravnu liniju.

Opet se čuo BIP, pa tišina. Čekali su. Oko 16 sati tog dana Anneino srce se vratilo u brzinu, stežući i otpuštajući sada toplu krv samostalno. Vođeno njenim oživljenim srcem, ostatak tijela pratio je ritam i počelo zacjeljivati.

Nakon 12 dana otvorila je oči. Bilo je potrebno puno duže – godine – da bi se mogla micati, hodati i naposljetku ponovno skijati.

No s vremenom, uz pomoć volje i odlučnosti, uspjela je.

Gledamo smrt kao samo jedan trenutak u vremenu, a zapravo to je proces. Obično se taj proces dogodi u nekoliko minuta, no hladnoća sve usporava, čak i progresivni nedostatak kisika koji u većinu slučajeva brzo ubija mozak. Kod Anne se umiranje razvuklo na sate, dovoljno dugo da su doktori uspjeli intervenirati. Iako joj je hladnoća zaustavila srce, paralizirala mišiće i zamrznula živce, očuvala je njen mozak, kome treba zahvaliti preživljavanje.

Mehanizam obrane tijela

Kad god tijelo osjeti da mu vanjski uvjeti “kradu” toplinu, bilo da je riječ o hladnom povjetarcu ili polarnim uvjetima, započinje braniti svoju tjelesnu temperaturu. Budući da hladni zrak odvlači temperaturu, krvne žile u koži počinju se stezati, smanjujući dovod krvi prema nogama i rukama, zadržavajući toplotu za vitane organe. To je dobro za preživljavanje, ali ne tako dobro za prste i uši – česte žrtve ozeblina.

Ako takav način konzerviranja temperature nije dovoljan, tijelo započinje proizvoditi temperaturu na jedini način na koji zna – aktiviranje vlastitih mišića. Ako nismo u mogućnosti sami se kretati, započinje drhtanje, prvo prsnih mišića, a potom onih nogu i ruku.

No, ako to mora raditi dulje, samoodbrana može biti kontraproduktivna zbog trošenja zaliha energije i ubrzanja rada srca zbog čega je veći rizik infarkta. Ako temperatura nastavi padati ispod 35 Celzijusa, započinje hipotermija – pada krvni pritisak, disanje postaje plitko, a kako mozak gubi kisik govor može postati nerazgovijetan, javlja se zbunjenost…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh