Misterije

NASA objavila video tranzita Merkura snimljen iz svemira u 4K rezoluciji

Merkurov tranzit, događaj prividnog prelaza te planete preko diska Sunca koji je u ponedjeljak trajao nekoliko sati, snimila je NASA-ina opservatorija koja posmatra našu zvijezdu najboljeg mogućeg položaja – iz orbite.

No image - Haber.ba

U Zemljinoj orbiti, na udaljenosti od oko 35.000 kilometara, nalazi se mali satelit pod nazivom Solar Dynamics Observatory čiji instrumenti imaju ulogu posmatranja naše matične zvijezde.

Posmatranje i snimanje tokom tranzita rezultiralo je odličnim video u visokoj 4K rezoluciji.

Podsjetimo, planeta Merkur jučer je prošla između Sunca i Zemlje pod savršenim uglom koji omogućava posmatranje u kojem “pozadinu” čini Sunce, a sljedeći ovakav događaj neće se desiti prije 2032. godine.

Tranzit je počeo jučer u 13:35 sati po našem vremenu, maksimalna faza bila je u 16:19 sati, a kraj tranzita u 19:04 sati, prenosi “klix“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh