Misterije

Vještačka inteligencija koja muziku pretvara u slike

Sinestezija je rijetko stanje u okviru kojeg se čula pomiješaju, pa neki mogu da “čuju” boje, a drugi da “okuse riječi”. Ovaj neurološki fenomen sada može da se postigne i uz pomoć nekih savremenih pomagala, poput vještačke inteligencije koja rezultate jednog čula prevodi u drugo.

Vještačka inteligencija - Nezavisne.com

Radi se o projektu belgijskog eksperta Xandera Steenbruggea, koji se bavi mašinskim učenjem, i radi na neuralnoj mreži koja muziku prevodi u nevjerovatne vizuelne predstave. Projekat je ponio ime “Neural Synesthesia”, a funkcioniše uz pomoć sistema mašinskog učenja koji nove podatke generiše na osnovu onih koje je dobio u paketu za treniranje. Tako je stvoren potpuno novi pristup audio-vizuelnom iskustvu, u okviru kojeg čovjek ne kreira vizuelne predstave, već samo asistira dok vještačka inteligencija izvršava radnje, prenose “Nezavisne“.

Algoritmi vještačke inteligencije se prvo treniraju uz pomoć seta bazičnih fotografija, a onda se model obučava tako da može da kopira stil sa ponuđenih slika. Nakon treninga sistem dobija slobodu da mijenja i izvrće vizuelne predstave, a na osnovu parametara koje dobija od Steenbruggea. Tako za konačan rezultat nije zaslužan samo AI sistem, već se, kako ističe kreator, radi o saradnji između mašine i čovjeka. Rezultati govore sami za sebe.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.
Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh