Misterije

Pronađen najstariji biser na svijetu

Ministarstvo kulture i turizma Abu Dabija objavilo je da je otkrilo najstariji poznati prirodni biser na svijetu tokom iskopavanja na ostrvu Maravah, kraj obale glavnog grada Ujedinjenih Arapskih Emirata.

biser- Ministarstvo kulture i turizma Abu Dabija

Biser je otkriven među ruševinama naselja iz kamenog doba na obližnjem ostrvu. To otkriće moglo bi imati posljedice na dosadašnja saznanja o historiji trgovine, prenio je Deutsche Welle.

Prema tvrdnjama direktora arheološke jedinice Abduli Khalfanu al Kabiju, biser je star najmanje 8.000 godina, što je “dokaz da je trgovina biserima postojala barem još od doba neolita”.

Iskopavanje na ostrvu Maravah dovelo je i do otkrića keramike i pušaka.

Istraživači su sugerisali da su tadašnji ljudi možda trgovali lončarstvom i drugom robom u Mesopotamiji, drevnoj civilizaciji koja pokriva današnje dijelove Sirije, Iraka i Irana. Ta civilizacija je zaslužna za izum točka, poljoprivredu, pisanje i matematiku.

Tokom 19. i početkom 20. vijeka, kada su današnji Ujedinjene Arapske Emirati bili pod kontrolom različitih kolonijalnih sila, trgovina biserima bila je glavni faktor ekonomije tog područja. Međutim, otkako su otkrivene biserne ostrige u Japanu krajem dvadesetih godina prošlog vijekaa, troškovi bisera su drastično opali.

Biser sa ostrva Maravah biće izložen u Luvru u Abu Dabiju u izložbi naslovljenoj “10.000 godina luksuza”, piše “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh