Misterije

Naučnici zabilježili kako crna rupa guta zvijezdu

Znanstvenici su, prvi put uz pomoć NASA-ina teleskopa za ‘lov’ na planete, zabilježili kako ogromna crna rupa uništava nesretnu zvijezdu što pokazuje iznimni i kaotični događaj u svemiru od početka do kraja.

Crna rupa - Nezavisne.com

Satelit američke svemirske agencije TESS otkrio je detaljni slijed nestanka zvijezde udaljene 375 milijuna svjetlosnih godina koja je povučena moćnom gravitacijom supermasivne crne rupe, objavili su naučnici u četvrtak.

Zvijezda veličine našeg Sunca na kraju je ‘progutana’ u rijetkom svemirskom događaju, dodaju.

Astronomi su koristili međunarodnu mrežu teleskopa kako bi otkrili fenomen prije nego što su se okrenuli TESS-u koji je dizajniran da ‘lovi’ udaljene planete a koji je zabilježio početak dramatičnog događaja pokazujući svoju efikasnost u promatranju svemira.

“Tu se radilo o kombinaciji sposobnosti i sreće i ponekad vam to treba da pogurate znanost naprijed”,kazao je astronom Thomas Holoien iz Carnegie instituta za znanost koji je vodio istraživanje objavljeno u časopisu Astrophysical Journal.

Takav fenomen se dogodi kad se zvijezda previše približi supermasivnoj crnoj rupi, objektu koji postoji u središtu mnogih velikih galaksija uključujući našu Mliječnu stazu.

iznimno snažne gravitacijske sile crne rupe rastrgnu zvijezdu i nešto materijala bude izbačeno u svemir a ostatak upadne u crnu rupu formirajući pri tom disk vrućeg, sjajnog plina.

“Možemo mjeriti brzinu kojom postaje sjajnijam a uočimo i pad temperature i sjaja koji su jedinstveni”, kaže Holoien.

Uočavanje oscilacija svjetla dok crna rupa proždire zvijezdu i izbacuje zvjezdani materijal u spirali moglo bi pomoći astronomima da razumiju ponašanje crne rupe, znanstveni misterij od rada fizičara Albert Einsteina prije više od stoljeća kada je istraživao utjecaj gravitacije na svjetlo u pokretu, prenosi “Hina”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh