Misterije

Dvije ogromne stijene proletjet će večeras kraj Zemlje

Dva velika asteroida proletjet će večeras pored Zemlje na 14 mjesečevih udaljenosti od Zemlje, odnosno na udaljenosti od oko 6,5 miliona kilometara.

Planeta Zemlja - Twitter

NASA navodi da je riječ o asteroidu 2010 C01, koji je veliki između 120 i 260 metara, te o asteroidu 2000 QW7, veličine 290 do 50 metara.

Mada će proći na sigurnoj udaljenosti, oba asteroida su u kategoriji objekata koji prolaze blizu Zemlje.

Takvim tijelima smatraju se svi asteroidi ili komete koji se kreću oko Sunca i pri tome ponekad prolaze našim susjedstvom, odnosno unutar 48 miliona kilometara udaljenosti od Zemlje.

Do početka 2019. godine otkriveno je više od 19.000 takvih objekata, ali astronomi svake sedmice otkrivaju u prosjeku još 30 sličnih nebeskih tijela.

Istraživači su proučavali više vrsta posljedica povezanih s udarima asteroida: toplotni valovi, leteći ostaci, cunami, snažni vjetrovi, potresi i krateri.

Zaključeno je da bi snažni vjetrovi i udarni valovi izazvali najviše žrtava. U eksperimentalnim scenarijima ova dva efekta udara asteroida odgovorna su za više od 60 posto izgubljenih života.

Udarni valovi bili bi rezultat naglog i značajnog rasta pritiska u zraku, koji može oštetiti unutrašnje organe u ljudskom tijelu, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh