Misterije

Ronioci pronašli drevni hram unutar egipatske Atlantide

Drevni egipatski grad Heracleion, odnosno Thonis prema svom egipatskom nazivu, nekada davno bio je živahna trgovačka luka, a sada se nalazi 45 metara ispod površine Sredozemnog mora.

No image - Haber.ba

Mada je ovaj potopljeni grad otkriven još prije dva desetljeća, nedavno su ronioci pronašli jedno od najvećih otkrića na tom lokalitetu – ostatke predivnog potopljenog hrama, prenosi “Index“.

Uz hram, otkrili su još i nekoliko brodova natovarenih blagom, odnosno novčićima i nakitom.

Arheolog Franck Goddion, voditelj projekta, smatra da su on i njegov tim pronašli kamene stupove glavnog gradskog hrama Amuna Garpa, kao i ostatke manjeg grčkog hrama. Uspjeli su ih otkriti zahvaljujući nizu sofisticiranih alata za skeniranje koji mogu razaznati predmete na morskom dnu i ispod njega, unatoč nataloženim sedimentima.

Brodovi s novčićima i nakitom

Osim što su pronašli glavni gradski hram, ronioci su otkrili i nekoliko potopljenih brodova u kojima su našli novčiće iz vremena kralja Ptolomeja II., koji je Egiptom vladao od 283. do 246. godine prije Krista, posuđe i nakit što dokazuje da je grad bio naseljen najranije u četvrtom stoljeću prije Krista.

Arheolozi su na tome području također iskopali kovanice iz bizantske ere.

Egipatska Atlantida

Smatra se da je Heracleion sagrađen u 8. stoljeću prije Krista na obalama rijeke Nil, a to ime je dobio jer ga je, prema legendi, posjetio i sam Heraklo, sin vrhovnog boga Zeusa, prema grčkoj mitologiji, i smrtnice Alkmene. Danas je drevni Heracleion neslužbeno poznat i kao egipatska Atlantida.

“Predmeti koje su pronašli arheolozi prikazuju ljepotu i slavu antičkih gradova, veličanstvenost njihovih hramova i obilje povijesnih dokaza”, stoji u opisu projekta na web stranici Goddio.

“Kolosalni kipovi, natpisi i arhitektonski elementi, nakit i novčići, obredni predmeti i keramika – radi se o civilizaciji smrznutoj u vremenu”, dodaje se.

Povjesničari još uvijek ne znaju kako je točno potopljen Heracleion. Pretpostavlja se da se to dogodilo zbog porasta razine mora, seizmičkih aktivnosti i rušenja gradskih temelja što je uzrokovalo da, prije nekih 1000 godina, cijeli grad sklizne u podmorje Sredozemlja.

Istraženo samo 5% cijeloga grada

Arheolozi su, osim na lokalitetu egipatske Atlantide, radili i na Canopusu, drugom obližnjem potopljenom gradu. Tamo su pronašli novčiće iz ptolomejske i bizantske ere te prstenje i naušnice iz ptolomejskih vremena.

Tim podvodnih arheologa sada radi na objavi najnovijih otkrića u znanstvenim časopisima, a kasnije namjerava provoditi daljnja istraživanja. Naime, Goddio procjenjuje da je do sada otkriveno samo oko 5 posto ovog drevnog potopljenog grada.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh