Misterije

Rijetka snimka izolovanog plemena, ugroženo je zbog krčenja Amazonije

Rijetku snimku pripadnika potpuno izoliranog plemena snimio je pripadnik susjedne plemenske skupine koji se zalaže za zaštitu izoliranih domorodačkih naroda u svojoj regiji.

No image - Haber.ba

Izolirano pleme Awa Amazon iz Brazila

Domorodački aktivist Flay Guajajara, član obližnje plemenske skupine Guajajara iz Amazonske prašume, objavio je videozapis na kojem se vidi član izoliranog plemena Awa u Brazilu i poručio kako porast uništavanja amazonskih šuma prijeti načinu života domorodačkih plemena.

Snimka je snimljena u prašumi sjeverne države Maranhao i pokazuje čovjeka kako drži nož i podiže njegovu oštricu do svog lica prije nego što uoči osobu koja ga snima.

Porast krčenja šuma

“Oni (pleme Awa) su ljudi koji nisu imali kontakte ni s kim iz bilo kojega društva i koji su bili proganjani više od 500 godina. Iako žive u blizini, nikad nismo imali nikakav kontakt s njima. Uvijek smo znali da su tamo, usred velike šume”, rekao je Flay Guajajara.

Dok su neki članovi ovog inače izoliranog plemena Awa uspjeli uspostaviti kontakt s vanjskim svijetom, mnogi još uvijek žive u izoliranim područjima prašume koja su sada pod prijetnjom zbog krčenja šuma.

Zabrinutost za budućnost

Prema podacima brazilskog Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja, krčenje šuma u najvećoj tropskoj prašumi u svijetu poraslo je za više od 88 posto u lipnju, u usporedbi s istim mjesecom prošle godine.

Guyjajara je objasnio kako su se članovi njegovog plemena skupili i organizirali tim za zaštitu izoliranih plemena.

“Zabrinuti smo za buduće generacije i za izolirana plemena koja nikada nismo vidjeli, a o kojima su nam ponekada govorili naši djedovi i bake. Rekli su nam kako je njima potrebna naša zaštita i njihova šuma”, kazao je Guyjajara i dodao kako je uništenje Amazonije stvarnost te da su posljedice vrlo ozbiljne ne samo za domorodce, već i za sve nas.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh