Misterije

Tajanstvene megalitne kamene strukture u Tihom okeanu

U Tihom okeanu, između Ekvatora i 11. paralele, nalazi se jedno od najvećih arheoloških čuda – misteriozni plutajući grad Nan Madol.

No image - Haber.ba

Ovo neobično izdanje sastoji se od 92 mala vještačka ostrva, međusobno povezana kanalima. Nalazi se na ostrvu Ponpej, oko 3.600 kilometara istočno od Filipina, usred Pacifika, pa je iz tih razloga uglavnom nepoznato ljudima. Megalitske strukture svojim izgledom podsjećaju na brvnare.

Iskopavanja su pokazala da je Nan Madol sagrađen prije više od 200 godina prije nove ere. Ovaj podatak je zbunjujući, s obzirom na to da su u pitanju kameni blokovi u stubovima koji su toliko teški, da je praktično nemoguće da su ih naslagali ljudi.

Ipak, detaljna istraživanja pokazala su da monoliti nisu nastali prirodnim putem, već su djelo ljudskih ruku. Takođe ne postoji odgovor na pitanje s kojeg mjesta su dovezeni, s obzirom na to da u blizini ne postoji ništa što bi moglo da predstavlja izvor šestougaonih kamenih struktura, piše “Hayat“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh