Misterije

Bolesti koje su zadesile Atlantski okean

Više od 30 partnera pokrenulo je ogroman međunarodni istraživački program za procjenu zdravlja Atlantskog okeana.

atlantski okean- dnevnik.hr

Projekat iAtlantic je najveći istraživački projekat drugog najvećeg okeana planete.Uključuje više od 30 partnera, koje finansira EU, a koordinira ga britanski Univerzitet u Edinburgu, piše BBC.

Naučnici će koristiti niz uređaja visoke tehnologije, uključujući robotske podmornice, za skeniranje okeana koji se proteže od Arktika do Južne Amerike.Oni žele da procjene efekte klimatskih promjena na biljke i životinje.

Istraživači će koristiti genomiku, fiziku, mašinsko učenje i druge specijalizovane tehnike, i provesti četiri godine stvarajući digitalnu mapu ekosistema okeana.Rezultati će pomoći vladama da odluče kakav razvoj Atlantika je održiv i odgovoran.Oni će takođe naglasiti ‘utočišta’ u kojima ugrožene vrste mogu imati šansu da prežive.

Profesor Marij Roberts sa Edinburškog univerziteta izjavio je za BBC da kako postaje toplije, okean postaje kiseliji i ‘ostaje bez daha’.

– Zato što se Atlantik, kao i mnogi okeanski bazeni na svijetu, deoksigeniše, odnosno gubi kiseonik koji je neophodan za život – rekao je Roberts.Uzrok tome su klimatske promjene, budući da okeani apsorbuju 90 posto svjetskog globalnog zagrijavanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh