ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Misterije

KOMETA SMRTI: Opasan asteroid se bliži Zemlji! Liči na lobanju, a evo šta bi se dogodilo ako udari našu planetu!

Našoj planeti još jednom će se približiti asteroid nalik na lobanju.

Mrtva kometza - NASA.gov

Asteroid 2015 TB145, koji mnogu zovu “kometa smrti”, proletjeće pored Zemlje 11. novembra.

Iako su astronomi prvobitno asteroidu dali nadimak “Velika bundeva”, mnogi su ukazali na činjenicu da zapravo liči na divovsku lobanju.

Inače, prvi put je uočen 15. oktobra 2015, samo par sedmica prije nego što je projurio blizu Zemlje 31. oktobra, na Noć vještica. Tokom tog susreta 2015 TB 145 bio je samo 1,3 lunarne udaljenosti od Zemlje, dok će ovog puta prolaz biti dosta sigurniji, na 105 lunarnih udaljenosti.

“Putanja 2015 TB145 dobro nam je poznata”, rekao je Pol Čodas, direktor Centra za proučavanje objekata u zemljinoj blizini još 2015. Procjenjuje se da je asteroid prečnika 700 metara, a iako možda djeluje veliko, asteroid je u stvari toliko malen da nema nikakvog gravitacionog uticaja na Mjesec ili Zemlju, piše “Kurir“.

Nema opasnosti da bi ovaj asteroid mogao da udari u Zemlju, a ako bi se to kojim slučajem dogodilo, udarac bi uništio omanju državu ili bi pokrenuo veliki cunami.

“Otkrili smo da objekat reflektuje oko 6 posto svjetlosti koje dobije od Sunca”, rekao je Višnu Redi iz Planetarnog naučnog instituta u Taksonu, u Arizoni.

“To je slično svježem asfaltu, i dok nam je ovdje na Zemlji to dosta mračno, i dalje je svjetlije od tipične komete koja reflektuje 3 do 5 posto svjetlosti. To ukazuje da je kometskog porijekla, ali kako nije vidljiv gasni omotač, zaključak je da se radi o mrtvoj kometi”, navodi se.

Sljedeći put kad ovaj asteroid projuri pored Zemlje biće to u avgustu 2027. A tada će proći na samo jednoj lunarnoj udaljenosti (383.000 kilometara) od Zemlje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh