Misterije

Skrivena od svijeta – Zavirite u najveću pećinu na svijetu! (VIDEO)

Mjesec dana bilo je potrebno timu ekserata da bi istražili čitav pećinski sistem otkriven u kineskoj provinciji Čongkuing, a unutar njega nalazi se čak i oblak veličine 51.000 metara kvadratnih.

No image - Haber.ba


Najveća pećina na svijetu (Foto: Telegraf)

Avanturisti su slučajno naišli na pećinu Er Vang Dong koja je toliko ogromna, da ima sospstveni vremenski sistem zajedno sa paperjastim oblacima i maglom koja seže u njenu dubinu.

Eksperti za istraživanje pećina su zajedno sa fotografima izučavali su ovaj veliki pećinski sistem smješten u kineskoj provinciji Čongkuing i napravili prve slike ovog prirodnog čuda. Bili su očarani kada su pronašli ulaz u sakriveni Er Vang Dong pećinski sistem i zabezeknuti prostranom unutrašnjošću u kojoj se nalazio veliki oblak.

Fotograf i speleolog Robi Šon, iz Mančestera, je bio dio tima od 15 istraživača u misiji od mjesec dana, koliko im je trebalo da otkriju sve tajne ovog pećinskog sistema.

– Svi glavni prolazi su bili duboko pod zemljom i nikada nisu vidjeli svestlost dana, a ova pećina nikada nije propisno istražena – rekao je Šon.

Rekao je da uvijek zanimljivo kada kročite negdje prvi, ne znajući šta vas očekuje. Šon je dijelom bio uzbuđen i zbog vremenskog sistema, oblasti uskovitalnog vazduha kružnog oblika, koji je ispunio unutrašnjost pećine.

image

– Gusti oblaci i magla “vise” sa vrha pećine gdje su zarobljeni i samo kroz male prolaze izlaze kroz “krov” – rekao je pasionirani speleolog.

Novootkrivena pećina nije jedina koja ima oblake u unutrašnjosti, a to se događa kada se stepen vlažnosti pretvori u hladniji vazduh i formira velike oblake koji popunjavaju zatvoreni prostor. Pećina uključuje i oblak koji dostiže veličinu od 51.000 metara kvadratnih, dok su rijeke i vegetacija na spratu dijelovi drugih pećina.

– Većini pećina je bilo teško pristupiti kroz veliki pješački ulaz, dok neke zahtijevaju dugo plivanje u dubokoj vodi – rekao je Britanac.

Šon je rekao i da su morali da budu svjesni visokog nivoa vode unutar pećine, naročito kada je padala kiša.

– Drenaža sliva u ovim pećinama je masivna i uskoro pećine mogu biti izuzetno opasne i neprohodne – završio je priču strasveni zaljubljenik u ove prirodne ljepote.

(telegraf)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh