Misterije

Izgleda da je neko ipak preživio bijeg iz Alcatraza: Još je živ i otkrio je kako!

John i Clarence Anglin te Frank Morris 1962. godine pobjegli su iz Alcatraza i ušli u legendu – nikada nisu uhvaćeni, a nisu pronađena ni njihova tijela pa je ostala misterija da li je trojka preživjela bijeg ili sa zloglasnog otoka zaista nije bilo moguće izvući se živ.

Alcatraz - Faktor.ba

Njihova je priča inspirisala i istoimeni film, “Escape from Alcatraz”, s Clintom Eastwoodom u glavnoj ulozi, ali cijela priča sada je dobila nastavak nakon što je FBI potvrdio da ponovno istražuje ovaj slučaj. U javnost je naime procurila informacija da je lokalna policija 2013. godine primila rukom pisano pismo u kome John Anglin tvrdi da su sva trojica bjegunaca preživjela. Pritom i detaljno opisuje kako im je to uspjelo te moli za nagodbu, prema kojoj bi u zatvoru proveo još godinu dana, a potom i službeno postao slobodan čovjek, piše “Index“…

“Moje je ime John Anglin. Pobjegao sam iz Alcatraza u junu 1962. sa svojim bratom Clarenceom i Frankom Morrisom. 83 su mi godine, imam rak i u lošem sam stanju. Da, svi smo preživjeli bijeg, iako jedva”, piše u pismu koje je primila policija San Francisca. Pismo je proslijeđeno FBI-u i nad njime je obavljen niz testiranja, ali nije pouzdano utvrđeno da li ga je zaista pisao Anglin ili je sve skupa lažnjak.

Prema pismu, trojica pljačkaša izdubili su ventilacione otvore na širinu dovoljnu za odraslog čovjeka i zatim ispuzali iz zatvora. Čuvare su zavarali izradivši lutke, koje su čak imale ljudsku kosu, kako njihov bijeg ne bi odmah bio otkriven. Kako bi se domogli kopna, koristili su kabanice i prsluke za spašavanje, tvrdi “Anglin”.

Ako je pismo autentično, taj pljačkaš banaka danas živi u južnoj Kaliforniji, dok je njegov brat preminuo 2011., a Frank 2008. godine.

“Ako na televiziji javno obećate da ću u zatvoru provesti još maksimalno godinu dana i pritom dobiti liječničku njegu, ponovno ću vam pisati i otkriti tačno gdje sam. Ovo nije šala”, napisao je navodni Anglin. Policija je tu opciju, međutim, odbacila.

“Nemamo baš nikakvog razloga povjerovati da se iko od njih trojice toliko promijenio da danas poštuje zakon”, navodi se u službenom dopisu policije. Sva trojica u Alcatrazu su se naime našli nakon ponovljenih neuspješnih pokušaja bijega iz zatvora u Atlanti.

FBI slučaj i dalje drži otvorenim.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh