Misterije

1. JANUARA 2018. JE VUČJI MJESEC: Svijet strahuje od KOBNE NOĆI u kojoj se dešavaju najveće katastrofe

Prema izvještajima NASE, prvi januarski pun Mjesec – poznatiji i kao vučji mjesec – pojaviće se 1. januara i to će biti pravi supermjesec, prenosi “CNN”.

Vučji mjesec - Kurir.rs

To će biti prvi mjesec takve vrste u 2018. godini, a sljedeći će se desiti samo nekoliko sedmica kasnije.

Supermjesec je pojava kada Mjesec izgleda veći i svjetliji na nebu. Tokom tog perioda Mjesec izgleda 14 posto veći i 30 posto svjetliji od tipičnog punog Mjeseca.

On se obično pojavljuje na svakih 13 mjeseci, stoji u pisanju NASA. Ako propustite ovaj super mjesec, sljedeći ćete moći da vidite već 31. januara. U nekom trenutka on će više ličiti na plavi super mjesec.

NASA to naziva drugim punim Mjesecom i to se dešava na svake dvije i po godine.

Super mjesec koji se očekuje 31. januara, biće potpuno lunarno pomračenje, kada se Zemlja, Sunce i Mjesec poredaju na takav način da Zemlja blokira sunčevu svjetlost.

Ove promjene na nebu biće vidljive iznad zapadnog dijela Sjeverne Amerike preko Tihog okeana, pa sve do istočnog dijela Azije.

Inače, nisu pronađeni dokazi ikakve korelacije između supermjeseca i velikih zemljotresa. Bez obzira na dokaze, bilo je medijske spekulacije da su prirodne katastrofe – kao što je zemljotres i cunami u Tohokuu 2011. i zemljotres i cunami u Indijskom okeanu 2004. – uzročno povezane sa 1-2 sedmičnim periodom oko supermjeseca.

Veliki, zemljotres magnitude 7,5 koji se desio 15 kilometara sjeveroistočno od Kalverdena (Novi Zeland) 14. novembra 2016. u 0.03 NZDT, poklopio se sa supermjesecom, prenosi “Kurir“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh