Misterije

Ukleti suveniri: “Turisti masovno vraćaju kamenje koje su uzeli s Ulurua”

Jedan turista iz Hong Konga vratio je komad stijene od 300 grama uz izvinjenje, rekavši da je sedam dana nakon što je donio kamen u kuću, njegov brat prekinuo s djevojkom, a otac završo na operaciji srca.

Ulur

Uluru, kameno brdo u Australiji turistička je atrakcija koju godišnje posjeti više od pola miliona ljudi, a neki od njih si za uspomenu ponesu i suvenir koji baš i ne bi smjeli, piše “Dnevnik“…

Plišani klokani, koale i magneti u obliku bumeranga neki su od najčešćih i najpopularnijih suvenira s kojima se turisti vraćaju iz Australije.

Ali, turisti koji zađu u centralni dio zemlje i posjete Uluru, u torbama često donose “prirodne” suvenire – pijesak, kamenje i grane sa slavnog kamenog brda ili njegove blizine.

Ipak, tu priča tek počinje biti zanimljiva, jer mnogi turisti nakon par mjeseci “ukradeno” počinju vraćati nazad. Dio ih stvari vraća zbog osjećaja krivice, ali dobar dio zbog “loših stvari koje su im se počele događati”.

Posljedica tog vraćanja jest zabrinutost lokalnog plemena Anangu, koje se smatra tradicionalnim “vlasnikom” Ulurua. Iz plemena poručuju kako su zatrpani pismima i kutijama kamenja, i da praksa “posuđivanja” suvenira, a potom njihova vraćanja jednostavno mora prestati.

O uzimanju suvenira s brda, govori i nova knjiga “Haunted: Mysterious Australia” autora Tima the Yowie Mana. On u knjizi piše o mnogim lošim stvarima koje su turiste zatekli nakon otuđivanja stvari iz Ulurua, a primjera ima, zaista mnogo.

Tako je jedan turista iz Hong Konga vratio komad stijene od 300 grama uz izvinjenje, rekavši da je sedam dana nakon što je donio kamen u kuću, njegov brat prekinuo s djevojkom, a otac završo na operaciji srca.

Iako je definitivno riječ o praznovjerju, australijske vlasti izdale su upozorenje kako se više neće tolerisati nikakvo uzimanje kamenja, pijeska i slično, jer sve te stvari dovode i do erozije tla.

Ako i to nije dovoljno upozorenje, napomenimo kako kazne mogu biti do 8.500 australijskih dolara, pa vjerujemo da će svi koji planiraju uzeti suvenire iz Ulurua, dva puta razmisliti.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh