Misterije

Otvorena tajna dokumenta CIA: Hitler se nije ubio u bunkeru

Dokumenta sa kojih je skinuta oznaka “poverljivo” pokazuju da se 1955. godine njihov doušnik hvalio o susretu koji je imao sa Adolfom Hitlerom i priložio fotografije na kojima su on i firer — deset godina nakon Hitlerovog samoubistva.

U dokumentima stoji da je 1955. godine šef “Divizije zapadne hemisfere” CIA primio tajnu bilješku, zbog čijeg naslova je sasvim sigurno popio nešto za smirenje. Naslov je bio “Operativni: Adolf Hitler”, prenosi “Sputnjik“…

Kako je naslov nagovijestio, vršilac dužnosti šefa stanice u Venecueli je tvrdio da je od jednog svog kontakta dobio obavještenje kakvo se dobija jednom u životu — deceniju nakon svog navodnog samoubistva u bunkeru, Hitler je i te kako živ i nalazi se u Argentini.

Jeste Hitler ili nije?

Ukratko, sa jednim od doušnika, Cimelodijem, kontaktirao je prijatelj od povjerenja, bivši pripadnik SS trupa, Filip Sitroen, koji je tvrdio da je jednom mjesečno u Kolumbiji bio u kontaktu sa Hitlerom, koji je koristio lažno ime Adolf Šatlmajer za vrijeme putovanja iz Marakaiba, gdje je radio u špediterskoj kompaniji.

Sitroen je rekao Cimelodiju da se čak fotografisao sa svrgnutim firerom, a nejasna fotografija je priložena uz bilješku.

Takođe je izjavio da je Hitler napustio Kolumbiju i otišao u Argentinu negdje u januaru 1955. godine i dodao da je prošlo deset godina od Drugog svjetskog rata i da saveznici nisu mogli krivično da gone Hitlera kao ratnog zločinca.

U poruci se zaključilo da ni odjeljenje CIA ni Cimelodi nisu mogli da procijene valjanost informacije koja je stajala u bilješki, ali je ona proslijeđena kao informacija od “mogućeg interesa”.

Zapanjeni šef Divizije je tragom bilješke pregledao arhivu i pronašao izvještaj star godinu dana u kome ne samo da stoji tvrdnja da Hitler nije mrtav, već se navodi da postoji čitava kolonija nacista u Južnoj Americi. Informacije su i ovog puta došle od Sitroena.

“Filip Sitroen je rekao bivšem članu ove baze da je, dok je radio za kompaniju iz Kolumbije, upoznao osobu koja je jako ličila i uz to tvrdila da je Adolf Hitler. Sitroen je tvrdio da je dotičnog upoznao u naselju Kolonija rezidenata u Tunji, koje je kako tvrdi, naseljeno velikim brojem bivših nacista koji slijede ovog navodnog Hitlera sa idolatrijom nacističke prošlosti, oslovljavajući ga sa ’firer‘, pozdravljajući ga nacističkim pozdravom i diveći mu se.”

Više štete nego koristi

Šef odjeljenja je ponovo pisao šefu Divizije, pitajući da li da nastave da istragom potencijalno nestalog Hitlera ili ne.

“Ako Glavni štab želi, odjeljenje u Bogoti može da sprovede istragu u vezi sa slučajem ’Adolf Šatlmajer‘ u Tongi u Kolumbiji”, piše u dopisu.

Sedam dana kasnije, šef Divizije je odgovorio da nema primjedbe da preduzme dalju istragu o ovom slučaju.

Istovremeno je smatrao “da će biti potrebno dosta truda i napora oko ove stvari” bez mogućnosti da se ustanovi bilo šta konkretno.

S toga je predložio da se slučaj odbaci.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh