Misterije

PROKLETSTVO HRVATSKOG OSTRVA: Stići će vas kletva ako sa njega nešto uzmete ili prespavate ovdje!

Prema narodnom vjerovanju, ne treba uzimati ništa sa Lokruma (ostrvo u Hrvatskoj). Ni pero pauna, ni listić ubran u botaničkom vrtu, jer ono što ste uzeli sa ostrva to njemu i dalje pripada i donosi nesreću vlasniku.

Tokom sezone brodići neumorno voze posjetioce na Lokrum, ali tamo niko osim čuvara ne provodi noć. Bilo je nekih koji su pokušali da prespavaju na ostrvu, ali malobrojni su oni kojima noćni krikovi pauna nisu utjerali strah u kosti, piše “Kurir“…

Advertisements

Po povratku iz krstaškog rata engleskog kralja Ričarda I Lavlje Srce snašla je velika oluja i prema legendi, našao je spas na ostrvu nadomak Dubrovnika.

U znak zahvalnosti sudbini i Dubrovčanima poklonio je gradu zlatnike koje je želio da potroši na izgradnju lokrumske crkve. Građani su ga uvjerili kako je bolje da sagradi crkvu u Dubrovniku i obećali mu da će obezbijediti još jednu na ostrvu.

Prema drugoj legendi spominje se i požar koji je zadesio Dubrovčane u 11. vijeku, a oni su se zavjetovali svetom Benediktu da će sagraditi samostan na Lokrumu ako se vatra ugasi. U jednom trenutku Benediktanci napuštaju manastir, ali su uradili nešto prije nego što su otišli.

Navukli su kapuljače preko očiju, zapalili voštanice, okrenuli ih naopako i 3 puta obišli ostrvo u povorci mrmljajući nešto. Neka je proklet svaki koji pribavi Lokrum za lično uživanje. Prema narodnom verovanju prokletstvo se može skinuti samo ako se skupi sav vosak koji se te noći stvrdnuo na ostrvskom tlu.

U drugoj polovini 19. vijeka ostrvo je pripadalo dinastiji Habsburg i Kneževskoj porodici Vindischgratz, a na popisu onih koje je snašla zla sudbina nakon boravka na Lokrumu je kralj Bavarske Ludvig II.

Na povratku kući saznao je kako su ga proglasili ludim i svrgnuli s prijestola. Nakon toga je nađen u mrtav u jezeru, a smatra se da je izvršio samoubistvo.

Jedan od vlasnika Lokruma bio je i Rudolf, sin austrijske carice poznatije pod nadimkom Sisi i cara Franje Josipa I. Prema legendi zemlja se zatresla, a more uznemirilo kad su Rudolf i njegova supruga stupili na ukleto ostrvo. Rudolf je boraveći na Lokrumu zasadio botanički vrt, a nekoliko mjeseci poslije u dvorcu Maierling ubio je mladu ljubavnicu Mariju von Vetseru i nakon toga izvršio samoubistvo.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh