ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Misterije

JEDNA OD NAJVEĆIH MISTERIJA BALKANA: U ovu PEĆINU ljudska noga nije kročila 70.000 godina, a kad su ušli OSTALI SU U ČUDU

Jedan dron pokušao je da oponaša perspektivu upravo slijepog miša, a video-snimak je objavljen na YouTube kanalu “SkyTrip”.

pećina - Kutaknet

Na snimku se može vidjeti kako kamera kruži po pećini, pružajući gledaocima pogled od skoro 360 stepeni, piše “Kutaknet“…

Mogu se vidjeti svodovi pećine visoki 30 metara, raskošno rastinje i maleni mlaz vode koji otiče niz pećinu.

Devetaška pećina nalazi se u Bugarskoj, 14,5 kilometara sjeveroistočno od grada Loveča i nešto više od kilometar i po od malenog sela Devetaki.

Kao što obično biva, dobila je ime po najbližem selu, a nalazi se na desetak kilometara sjeveroistočno od Loveča, sjeverni dio centralne Bugarske.

Ova pećina ima još dva imena, Maarata i Oknata, zbog sedam različitih veličina rupa koja se nalaze na plafonu pećine, sa kojih dopire sunčeva svijetlost i osvjetljava centralni prostor kao i dva njena susjedna polja.

Početkom 1950. godine, počela su ozbiljna istraživanja pećine, sa idejom da se ovaj prostor pretvori u skladište. Istraživanja i studije pokazuju da je pećina bila naseljena, sa prekidima, u skoro svakoj historijskoj epohi.

Najraniji tragovi ljudskog prisustva datiraju još od ranog kamenog doba, oko 70.000 godina prije nove ere. Računa se da je jedna od najvažnijih pećina, kad su u pitanju kulturne zaostavštine iz Neolita (6 milenijum – 4 milenijum prije nove ere).

Glavni ulaz u pećinu je 35 metara širok i 30 metara visok. 40 metara nakon što udjete u pećinu, ona se širi, oblikujući prostranu dvoranu. Visina hale je nekoliko desetina metara, a u nekim oblastima dostiže i do nevjerovatnih 100 metara.

Nakon nekoliko minuta hoda od ulaza, vidjećete dva tunela koja se račvaju. Lijevi prolaz je dugačak dva kilometara. Primjetićete manju rijeku koja teče pored glavnog tunela i ulijeva se u veću rijeku “Osam”.

Desni put je topliji i veoma suh. Ovaj desni hodnik ima visinu od dva metara i širinu nešto više od pet metara. Veoma autentično. Kasnije, prolaz se proširuje u pravougaonu halu, jedna od dvorana je preko petsto kvadrata.

Ovaj prolaz se završava sa malom galerijom u okrugloj prostoriji, koja nosi ime “Oltar”. Pećina je proglašena prirodnim bogastvom od posebnog značaja.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh