ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Misterije

MISTERIJA BALKANA: U ovu PEĆINU ljudska noga nije kročila hiljadama godina, a kada su ušli OSTALI SU U ČUDU

Devetaška pećina, koju su ljudi naseljavali još prije oko 70.000 godina, danas je dom oko 30.000 slijepih miševa.

Devetaška pećina - Web-tribune.com

Jedan dron pokušao je da oponaša perspektivu upravo slijepog miša, a video-snimak je objavljen na YouTube kanalu SkyTrip.

Na snimku se može vidjeti kako kamera kruži po pećini, pružajući gledaocima pogled od skoro 360 stepeni, piše “BKTVnews“…

Mogu se vidjeti svodovi pećine visoki 30 metara, raskošno rastinje i maleni mlaz vode koji otiče niz pećinu.

Devetaška pećina nalazi se u Bugarskoj, 14,5 kilometara sjeveroistočno od grada Loveča i nešto više od kilometar i po od malenog sela Devetaki.

Kao što obično biva, dobila je ime po najbližem selu, a nalazi se na desetak kilometara sjeveroistočno od Loveča, sjeverni dio centralne Bugarske.

Ova pećina ima još dva imena, Maarata i Oknata, zbog sedam različitih veličina rupa koja se nalaze na plafonu pećine, sa kojih dopire sunčeva svjetlost i osvjetljava centralni prostor kao i dva njena susjedna polja.

Početkom 1950. godine, počela su ozbiljna istraživanja pećine, sa idejom da se ovaj prostor pretvori u skladište. Istraživanja i studije pokazuju da je pećina bila naseljena, sa prekidima, u skoro svakoj historijskoj epohi.

Najraniji tragovi ljudskog prisustva datiraju još od ranog kamenog doba, oko 70.000 godina prije nove ere.

Računa se da je jedna od najvažnijih pećina, kad su u pitanju kulturne zaostavštine iz Neolita (6 milenijum – 4 milenijum prije nove ere).

Glavni ulaz u pećinu je 35 metara širok i 30 metara visok. 40 metara nakon što uđete u pećinu, ona se širi, oblikujući prostranu dvoranu. Visina hale je nekoliko desetina metara, a u nekim oblastima dostiže i do nevjerovatnih sto metara.

Nakon nekoliko minuta hoda od ulaza, vidjećete dva tunela koja se račvaju. Lijevi prolaz je dugačak dva kilometara. Primijetićete manju rijeku koja teče pored glavnog tunela i uliva se u veću rijeku “Osam”.

Desni put je topliji i veoma suh. Ovaj desni hodnik ima visinu od dva metara i širinu nešto više od pet metara. Veoma autentično. Kasnije, prolaz se proširuje u pravougaonu halu, jedna od dvorana je preko petsto kvadrata.

Ovaj prolaz se završava sa malom galerijom u okrugloj prostoriji, koja nosi ime “Oltar”. Pećina je proglašena prirodnim bogastvom od posebnog značaja.

Pogledajte video:


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh