ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Misterije

CBS: Stiglo ih prokletstvo! Našli izgubljeni grad, ali i misterioznu bolest!

Autor bestsellera Douglas Preston tvrdi ne vjeruje u prokletstva, ali slučajno ili ne, upravo je on “zaradio” misterioznu bolest tokom potrage za izgubljenim gradom skrivenim u duboko prašumi.

prašuma - Fokus

Njegova avantura počela je Mosquitiji, koja se proteže na 20.000 milja površine Hondurasa i Nikaragve. Preston se zajedno s grupom istraživača i arheologa uputio u potragu za izgubljenim gradom, piše “CBS News”.

Legenda kaže da je nekada, skriven duboko u planinama, postojao grad sagrađen od bijelog kamena, a vizurom je dominirao divovski kip majmuna. Njegovi su stanovnici bili toliko bogati da su jeli sa zlatnih tanjira (ili im zlato jednostavno nije predstavljalo nikakvu vrijednost), a svojevrsni je procvat grad doživio tokom španske konkvistadorske invazije kada su u njemu svoje utočište pronašle izbjeglice iz svih krajeva Centralne Amerike, piše “Večernji“…

Zovu ga “Gradom boga majmuna” ili “Bijelim gradom” (izvorno La Ciudad Blanca), a prema legendi pogodila ga je serija katastrofa. Svi stanovnici, vjerujući da je grad proklet jer su se bogovi naljutili na njih, izbjegli su iz grada ostavivši silno bogatstvo.

Legenda kaže da se iz ovog zemaljskog raja niko nikada nije vratio. No to nije zastrašilo brojne istraživače i lovce na blago koji tragaju za “Gradom boga majmuna” još od kada ga je osvajač Hernando Cortes spomenuo 1526. u pismu španskom kralju Karlu V.

Najbliže je tom gradu, koji u svojim riznicama, navodno, još uvijek čuva neprocjenjive količine zlata i raznih artefakata, došao ekscentrični arheolog Theodore Morde davne 1939. godine, a sa svoje je slavne ekspedicije donio hiljade raznih predmeta. Ipak, kako bi sačuvao ove prekrasne ruševine od pljačkaša, zakleo se kako nikome nikada neće otkriti njegovu pravu lokaciju, a tu je tajnu ponio sa sobom u grob.

Douglas Preston, zajedno sa Steveom Elkinsom upustio se u avanturu života tragajući za ovim tajanstvenim gradom. Uz njih je bio i filmaš Bill Benenson koji je dokumentovao cijelu pustolovinu, te finansirao milionski projekat.

Za razliku od prethodnika, oni su imali na svojoj strani imali naprednu LIDAR tehnologiju (analizama i mjerenjima iz zraka probijaju se slojevi guste šume i mapira samo tlo). Nakon što su preletjeli cijelo područje Mosquitie i “snimili” ga laserima, skupljene podatke projicirali su u trodimenzionalnu digitalnu mapu na kojoj su jasno vidljive umjetno napravljene ravni opkoljene izbočinama koje nalikuju piramidama.

“Znali smo da smo pronašli drevni grad. Ali šta se u njemu nalazilo, to su tek arheolozi trebali utvrditi”, kazao je Elkins.

Pune tri godine planiran je put u samo srce prašume. Tim kome se priključio i arheolog Chris Fisher, otkrio je izrezbareno kamenje i vrijedne artefakte, za koje vjeruju da datiraju iz 16. vijeka i da su pripadali stanovnicima “Grada boga majmuna”.

Dio plemena nije blagonaklono gledao na potez predsjednika Hondurasa, koji je prvi artefakt lično uklonio s mjesta nalazišta. Oni smatraju da je to mjesto sveto i da ga treba ostaviti na miru.

Mjesecima nakon što je ekspedicija završila, Preston je primijetio ugriz koji nikako nije mogao zarasti. Isto je primijetio i Fisher. Doktori su utvrdili da je riječ o parazitskoj bolesti lišmanijaza, koja dovodi do truljenja dijelova ljudskog tijela.

Kožno oboljenje lišmanijazu uzrokuje parazit koji ulazi u krvotok, a koji se prenosi preko ujeda pješčane mušice. Bolest dovodi do užasnih otvorenih rana, raspadanja slojeva kože i mekog tkiva.

Lišmeniozne promjene obično zacijele spontano nakon nekoliko mjeseci, ali mogu i trajati godinama. Iza njih ostaje uvučeni ožiljak nalik na opekotinu.

Elkins i Benenson su se uspjeli izvući bez zaraze, ali većina tima nije bila te sreće i morala je kasnije na liječenje.

Preston kaže da je za povratak u džunglu trenutno preopasno i da će potraga za bogom majmuna ipak pričekati još neko vrijeme.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh