Misterije

Cijelo selo nestalo bez traga – niko nema objašnjenje

Irska je mjesto prekrasnih krajolika, a Keem Bay na obali Achill otoka samo je još jedan primjer tih prirodnih ljepota.

Keem Bay - Facebook

Izgleda kao da je ispao iz same bajke, ali otok skriva misteriju koja nikad nije rješena.

Achill otok je jedan od najudaljenijih otoka u Irskoj, a tamo je osnovano i selo koje se ubrzano širilo 1838. godine, piše “Express“…

Ovako Keem Bay izgleda danas, a nekoć je na otoku bilo više od 40 kuća. No, sve što je danas ostalo na njemu su hrpe kamenja, blata i struktura temelja.

Na samom otoku nalazi se još nekoliko manjih mjesta, a ti drugi ljudi na otoku nemaju nikakvih zapisa o prijašnjim nastambama. Jedini zapisi o postojanju sela su od strane putopisaca koji su opisivali njegovu ljepotu, zajedno s nekoliko spomena “primitivnih” građevina.

Šta se dogodilo sa selom na zaljevu Keem pitanje je kojeg su pokušali odgonetnuti studenti arheološke škole Achil.

Pronašli su kuće izgrađene od kuća i blata, kao i dokaze da su namjerno uništene. Jesu li naselje uništili seljani ili vanjska sila ostaje nejasno.

Jedno od mogućih objašnjenja je period velike gladi u Irskoj koje se poklapa s vremenom postojanja naselja, ali to ne objašnjava preostale ruševine.

Arheolozi planiraju još jedno istraživanje 2017. za koje se nadaju da će im pružiti neki dublji uvid te donijeti rješenje misterija.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh