Misterije

Legenda o kralju Arturu: Rješena jedna od najvećih misterija?

Legenda o Kamelotu tema je brojnih knjiga i filmova, a pronalaženje tačne lokacije zamka kralja Artura zaokuplja pažnju naučnika već više od 1.000 godina. Ipak, ova zagonetka možda je konačno dobila svoje razriješenje.

Jedan penzionisani profesor univerziteta Bangor u Velikoj Britaniji nedavno je otkrio da smatra da je čuveno mjesto na kome je kralj Artur planirao napad na Saksonce bio – Jorkšir.

Piter Fild navodi da je za vrijeme predavanja o rimskoj okupaciji Britanaca posmatrao mape, kada je primjetio naziv “Kamulodunum” koji znači “Utvrđenje Boga Kamula. Sasvim je moguće da riječ Kamelot predstavlja skraćenicu ovog naziva.

“Sve kockice su se odjednom složile. Vjerujem da sam riješio zagonetku staru 1.400 godina. Pogledao sam lokaciju ostalih naselja i shvatio da se Kamulodunum nalazi na putu ka Jorku, mjesto sa kojeg su Briti planirali da spriječe anglosaksonsku invaziju u slučaju da do nje dođe”, rekao je Fild.

Postojeće ruševine rimskog utvrđenja nadomak Autlejna, koji se nalazi na putu između Čestera i Jorka, nalaze se na lokaciji koja bi savršeno odgovarala kralju Arturu i njegovom Okruglom stolu, smatra profesor.

On je zaključio da bi se Arturova vojska sastajala u Česteru i još nekom gradu na strateški dobroj poziciji za odbranu Jorka, a osnivanje tvrđave u blizini Autlejna savršeno bi se poklapalo sa Arturovim planovima, piše “B92“…


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh