Misterije

Najstrašnije mjesto na svijetu spolja izgleda bajkovito – ali iza zidina krije mračnu prošlost

Za najukletije mjesto u Engleskoj često kažu da je i najstrašnije mjesto u Evropi, pa čak i na čitavom svijetu – i to ne samo zbog duhova koji ga navodno posjećuju, već zbog jezive historije čiji podsjetnik i danas čuvaju. U pitanju je dvorac Čilingem iza čijih se velelepnih zidina krije jeziva lekcija iz historije koju niste učili u školi.

Dvorac Čilingem -Profimedia.rs

Advertisements

Srednjovjekovni dvorac nalazi se u sjevernom dijelu engleske grofovije Nortamberlend i prvobitno je bio manastir. Zbog njegovog strateškog položaja, na samoj granici sa Škotskom, manastir je često služio i kao vojno uporište tokom Englesko-Škotskih ratova, ali je više puta bio pod okupacijom Škotlanđana jer nije imao zidine. Zbog toga je u 14. vijeku kralj Edvard III naredio da se dignu zidine i da se manastir pretvori u dvorac, piše “24sata“…

Zamak je izgubio svoj strateški značaj u 17. vijeku, nakon čega je pretvoren u stambeni objekat. Danas je ovaj zamak poznat po dvije stvari: po Čilingem govedima koja sa gaje samo ovdje, i to pričama o duhovima koji ga redovno posjećuju. Smatra se da je ovo najukletije mjesto u Engleskoj, zbog čega ga svake godine posjeti veliki broj turista.

Soba za mučenje, koja se nalazi ispod nivoa zemlje, najjeziviji je dio ovog velelepnog zdanja i prepuna je zastrašujućih sprava.

Srednjovjekovne metode mučenja bile su do te mjere užasne da danas i sam pogled na te sprave izaziva osjećaj bola. Ipak, ono što ne može da im se zamjeri jeste manjak kreativnosti. Jedan od dokaza je i bure za mučenje – veliko drveno bure puno dugačkih eksera.

Now that's a bad day #chillinghamcastle #ghosts #dungeon #daytrip

A photo posted by Cara (@kitty.cat.82) on

Žrtva se stavljala u ovo bure, koje bi se zatim zatvaralo i puštalo da se kotrlja niz brdo.

Po sličnom principu funkcioniše i stolica za mučenje.

Dugački ekseri su definitivno bili najpopularnija alatka za mučenje, pa je tako i sanduk sa ogromnim ekserima bio popularan u to vrijeme. Ideja je da se žrtva stavlja unutra, a onda se sanduk polako zatvara i ekseri se zarivaju čovjeku u tijelo.

#chillinghamcastle #torturechamber

A photo posted by @loug5607 on

Možda najjeziviji jeste kavez u koji bi stvaljali zatvorenika, a onda mu u metalnoj korpi koja se nalazi direktno ispod nogu palili vatru.

Procijenjuje se da je oko 7.500 Škotlanđana, uključujući i žene i djecu, u ovoj sobi mučeno do smrti. Njhovi duhovi navodno danas posjećuju dvorac, a najpoznatija je legenda o Plavom dječaku, koji je živ zazidan u Ljubičastoj sobi (koja je zatvorena za posjetioce) jer je slučajno našao dokumenta koja nije trebalo da vidi. Njegove kosti su pronađene 1920. godine zajedno sa parčetom plave tkanine, zbog koje je i dobio ovo ime.

Očevici tvrde da se njegov duh pojavljuje svake večeri i da nije neprijateljski raspoložen – već se samo čuje njegov tužni plač.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh