Misterije

NAKON 128 GODINA OTKRIVEN RAZLOG ZAŠTO JE VAN GOGH SEBI ODREZAO UHO? Na kobni dan dobio pismo, u njemu je bilo…

Vincent van Gogh si je možda odrezao uho nakon što je saznao kako će mu se brat oženiti, pokazuje nova istraživanje okolnostima pod kojima je tada nepoznati umjetnik počinio jedno od najslavnijih djela samosakaćenja.

Van Gogh slika - Wikipedia

Advertisements

Pisac Martin Bailey, istražujući za svoju novu knjigu “Studio juga”, otkrio je kako je Van Gogh 23. decembra 1888. dobio od svog brata pismo u kome ga obavještava da će se oženiti, piše “Jutarnji“…

Theo Van Gogh bio je bratov najbliži prijatelj i jedini izvor prihoda za život, s obzirom da mladi umjetnik do tada nije prodao niti jednu sliku. Vincenta je vijest o bratovoj svadbi teško pogodila.

Bio je zabrinut da će bratova supruga ugroziti njihov odnos, te da si više neće moći priuštiti uzdržavati brata, kada će imati ženu i djecu.

Historičari su do sada smatrali kako je Van Gogh odrezao uho nakon svađe s Paulom Gauguinom, a da je za bratovu svadbu saznao tek naknadno. Međutim, Bailey je predstavio uvjerljivu teoriju da je za svadbu saznao ranije tog dana.

U Theovom pismu bilo je priloženo 100 franaka, i vijest da je njegova stara prijateljica Jo Bonger, koja ga je već par puta odbila, pristala udati se za njega.

Theo je pisao majci i tražio dopuštenje, a Jo je pisala svojem starijem bratu, koji je 23. poslao telegram s čestitkom. Bailey vjeruje da je Theo pisao Vincentu kad i majci, te da je Vincent pismo dobio 23. decembra, na dan samosakaćenja.

Van Gogh je nakon rezanja uha završio u bolnici, a nakon oporavka nastavio je slikati do svojeg samoubistva, dvije godine kasnije.

Danas je jedan od najslavnijih svjetskih slikara, međutim u svoje je vrijeme bio gotovo potpuno anoniman. Od četvero novina koje su objavile vijest o njegovom rezanju uha, dvoje su pogrešno napisale njegovo ime, a treće su tvrdile da je Poljak.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh