Misterije

I dalje privlači pažnju svjetske javnosti: Otkrijte tajne zidina Alcatraza

Tokom 29 godina rada, 36 zatvorenika pokušalo je pobjeći iz zatvora u 14 navrata. Dvojica su pokušala dva puta, 23 su uhvaćena živa, šestero je upucano, dvojica su se utopila, a peterica nikad nisu pronađena

Alcatraz - Faktor.ba

Zatvor Alcatraz bio je poznat kao posljednja stanica za najokorjelije kriminalce, koji su sijali strah i trepet diljem SAD-a. Prvih 137 zatvorenika stiglo je u saveznu kaznionicu 11. augusta 1934. Od tada, pa sve do zatvaranja, 28. marta 1963. godine, u njemu su bili razbojnici, ubice i silovatelji, a bilo je i onih koji su izbjegavali porez, piše “Faktor“.

Naravno, riječ je o poznatom gangsteru Alphonse ‘Al’ Caponeu, koji je u Alcatrazu odslužio većinu svoje kazne. Capone je zbog utaje poreza bio osuđen na 11 godina zatvora, ali je pušten ranije.

Alcatraz je bio poznat i po vrlo strogoj rutini. Zatvorenicima je dnevni raspored bio određen gotovo u minutu, odnosno od 6,30 sati svako jutro, do 9,30 svake večeri, kada su se gasila i svjetla. Ipak, stražari su zatvorenike brojali i na spavanju. Ukupno 13 službenih provjera stražari su vršili tokom dana.

Tokom 29 godina rada Alcatraza, 36 zatvorenika pokušalo je pobjeći iz zatvora u 14 navrata. Dvojica su pokušala dva puta, 23 su uhvaćena živa, šestero je upucano, dvojica su se utopila, a peterica nisu nikad pronađena.

Prema službenim izvještajima, Frank Morris i braća John i Clarence Anglin ugušili su se u vodama zaljeva. Ipak, mnogi vjeruju kako su uspjeli doći do obale i da se još uvijek kriju. O njima je snimljen i poznati film Bijeg iz Alcatraza.

Robert F. Kennedy, koji je u to vrijeme radio kao državni tužitelj, naredio je 1963. zatvaranje Alcatraza i to, ni manje ni više – zbog troškova. Jedan zatvorenik državu je koštao deset dolara dnevno, dok su u drugim zatvorima na zatvorenike trošili po tri dolara. Otprilike, 250 zatvorenika te 60 zaposlenika i članova njihovih porodica, koji su također živjeli na otoku, premješteni su u tada novootvorenu Kaznionicu Marion u Illinoisu.

Alcatraz i danas privlači brojne posjetitelje, koji žele na trenutke doživjeti kako su živjeli zatvoreni gangsteri i drugi kriminalci.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh