Luda planeta

Želio je novac, pa mu je sinula PODMUKLA IDEJA: Prestravio je prijatelje, a zbog ovoga će morati u zatvor

Zločin je iscenirao zajedno sa bivšom djevojkom.

Kristofer Selman - Screenshot

Britanac Kristofer Selman (23) iscenirao je svoju otmicu i žrtvama, njegovim prijateljima, slao fotografije i video zapise navodnog “mučenja” kako bi od njih iznudio nekoliko hiljada funti.

Žrtve su bile dvije osobe uplašene za njegov život od kojih je pribavio čak 10.000 funti.

Selmanu je za ovu prevaru pomogla njegova bivša djevojka Stefani Gib (28), a prvi put su na ideju došli u februaru ove godine.

Naime, poruka sa nepoznatog broja stigla je na telefone njegovih prijatelja. Pisao je navodni otmičar kako je oteo Selmana i rekao im da će biti pušten ukoliko na pomenuti račun uplate određenu sumu novca, prenosi Metro.

Kada su poslali novac, stigle su nove poruke i fotografije sa pištoljem koji je Selamnu bio uperen u usta, a tražili su još para.

Sve je, naravno bilo iscenirano i kasnije je utvrđeno da su “otmicu” osmislili i poruke slali sam Selman i njegova bivša partnerka.

Kada su žrtve rekle da više nemaju novca, dobijali su prijeteće poruke sadržine da “otmičari znaju gdje žive”.

Slučaj je prijavljen policiji, a nakon toga poruke slične sadržine stizale su žrtvama putem društvenih mreža i mejl adresa.

Detektivi su uočili slične pravopisne i gramatičke greške između poruka otmičara i poruka koje je ranije slao Selman.

Nakon otkrivanja zavjere, mladić je uhapšen 24. marta, a kasnije je priznao da su on i Stefani Gib osmislili otmicu kako bi došli do novca i da su slali njegovim prijateljima za koje su bili sigurni da bi novac uplatili.

Policijski istražitelj Edvard Peg rekao je da je riječ u užasnoj zloupotrebi.

– Selman je užasno zloupotrijebio povjerenje onih kojima je stalo do njega, pretvarajući se da je kidanpovan i mučen kako bi od njih iznudio novac, koji izmišljeni otmičari traže. Pare koje je dobio potrošio bi na sportsku odjeću i lagane stvari. Žrtve su se prestrašile posljedica ako ne plate, jer osim što bi otmičari navodno ubili Selmana, rečeno im je da znaju gdje žive – naveo je Peg.

Kristofer Selman je osuđen na dvije i po godine zatvora, dok je njegova bivša partnerka dobila 18 mjeseci uslovnog zatvora.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh