Luda planeta

Znate li šta je na slici? Dosad niko nije pogodio: Kad saznate, uhvatit ćete se za glavu – ovo niste ni slutili

Priroda je vrhunski kreator i često se iznenadimo kako neke stvari nalikuju na druge.

mrtvačevi prsti - Twitter

Nakon što je Susanta Nanda iz indijske službe za šume prošle godine objavio fotografiju neobičnih prstiju, njegova objava brzo je postala viralni hit na društvenim mrežama.

On je korisnike upitao mogu li pogoditi o kojoj je životinji riječ, a onda su krenula brojna nagađanja. Na fotografiji se, naime, vide sivi prsti s noktima kako proviruju ispod debla, a mnogi su nagađali da pripadaju čimpanzi, languru, pa čak i gorili. Međutim svi su odgovori bili netačni.

Nakon što niko nije mogao otkriti o čemu je zapravo riječ, Nanda je otkrio da je riječ o gljivama koje se zovu mrtvačevi prsti.

Neobično ime dobile su jer izgledaju baš poput prstiju mrtvaca, a inače rastu od dvije do pet zajedno. Česte su u šumama i šumskim predjelima, a najčešće rastu iz srušenih drveća i trulih panjeva.

Riječ je o jestivim gljivama koje se zbog svoje drvenaste konzistencije ipak ne konzumiraju, prenosi Večernji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh