Luda planeta

Dječak dobio buđ u ušima zbog nošenja slušalica

Uzroci buđi i gljivičnih infekcija u ušima su različiti, ali u ovom slučaju je zaključeno da je infekciju izazvalo više faktora.

Slušalice u uhu - Twitter

Kineski mediji su pisali o bizarnom slučaju desetogodišnjaka koji je razvio crnu buđ u ušima zbog predugog nošenja slušalica u ušima. Neko bi pomislio da ljudsko tijelo ima načine da spriječi pojavljivanje buđi, čak i na tamnim, izolovanim mjestima poput slušnog kanala, ali ipak, u pogodnim uslovima gljivične infekcije se mogu razviti u ušima.

Doktori iz Pekinga su se iznenadili kada je u bolnicu došao desetogodišnji dječak sa svojom majkom, žaleći se na bol u ušima i njihovu začepljenost. Nakon pregleda dijagnostikovana mu je buđ u slušnom kanalu, pišu “Nezavisne“.

Uzroci buđi i gljivičnih infekcija u ušima su različiti, ali u ovom slučaju je zaključeno da je infekciju izazvalo više faktora. Desetogodišnjak je imao naviku diranja ušiju, gdje je rutinski oštećivao to osjetljivo tkivo. Zbog toga što je u ušima nosio slušalice na duge periode, sprečavao je i prirodnu ventilaciju slušnih kanala, a vlaga je omogućila buđi da se razvije.

Dr Vu Juhua s odsjeka za otorinolaringologiju je rekao da su povišena temperatura i vlaga u ušima nuspojave predugog nošenja slušalica, što je obezbijedilo uslove za buđ koja se razvila.

Ipak, situacija u kojoj se desetogodišnjak našao je i rezultat čestog diranja ušiju koje je uzrokovalo oštećenja sluzi.

Desetogodišnjak je trenutno na liječenju i očekuje se da će se u potpunosti oporaviti u toku nekoliko sedmica. Doktori ipak upozoravaju na to da, ukoliko se ne liječe, gljivične infekcije uha mogu prouzrokovati veliki broj problema, koji mogu kulminirati gubitkom sluha.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh