Luda planeta

Romima mjere temperaturu uz pomoć dronova

Krizni štab za borbu protiv širenja koronavirusa bugarskog grada Burgasa donio je odluku da stanovnicima romskih naselja mjeri temperaturu uz pomoć drona.

Dron - Twitter

Saopštila je ovo televizija “BTV”, a prenosi “Sputnjik“.

“Danas smo donijeli odluku da isprobamo inovativni način za mjerenje povišene temperature stanovicima romskih naselja. Uskoro ćemo započeti mjerenje temperature Romima koristeći bespilotnu letjelicu sa termovizorima”, rekao je gradonačelnik Burgasa Dimitr Nikolov.

On je objasnio da dron može da zabilježi povišenu temperaturu čovjeka koji se nalazi u grupi ljudi.

Kako navode mediji, u naseljima u kojima žive Romi pojačano je prisustvo policije, koja provjerava da li se vanredno stanje i karantin poštuju.

Televizija “NOVA” saopštila je da su danas u romskom naselju “Fakultet” u Sofiji napravljena dva kontrolna punkta i navela da je situacija tamo stabilna. Trenutno su zbog situacije sa koronavirusom u svim regionalnim centrima Bugarske (ima ih 28) uspostavljeni kontrolni punktovi.

U Bugarskoj su do sada zabilježena 94 slučaja oboljevanja od koronavirusa, od kojih su tri osobe umrle.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh