Luda planeta

Nije htjela prodati kuću ni za milionsku ponudu za izgradnju trgovačkog centra, ali to nije kraj priče

Edith Macefield smatrala je da je njena kuća u Washingtonu neprocjenjiva – toliko da je odbila ponudu od milion dolara, koliko su joj nudili kako bi mogli prema planovima izgraditi trgovački centar.

Kuća unutar zidina trgovačkog centra - Vecernji.hr

Projektanti su mislili kako je to ponuda koja se ne može odbiti, ali 84-godišnjakinja se nije željela iseliti iz kuće. Ipak, trgovački centar na kraju je izgrađen, ali na način da se ne zadire u Edithin privatni prostor – ni u kuću ni u dvorište.

Tim činom postala je neobična inspiracija mnogima, a čak je uklopljen i u Pixarov film “Up” koji se inspirisao upravo Edithinom kućom. Događaj se odvio 2006. godine, a Edith je preminula 2008. u 87 godini života, ali je u rukavu imala još jedno iznenađenje, prenosi portal “Powerful Mind”.

Naime, Edith je kuću ostavila Barryju Martinu, šefu građevina na susjednom gradilištu. Dijagnosticirali su joj rak gušterače, a Martin joj je pomogao tako što ju je vozio doktoru i brinuo se o njoj. Bila mu je toliko zahvalna za njegovo prijateljstvo i ljubaznost pa mu je popularnu kuću dala u nasljedstvo, piše “Večernji“.

Martin je prvobitno najavio da će od njene kuće napraviti memorijalni prostor, ali, nažalost, to nikad nije ostvario. Na kraju je prodao kuću agenciji za nekretnine Reach Return. Oni su popravili zidove na kući i zamijenili prozore, ali radovi su naglo stali i mnogi investitori su samo mogli gledati kako gube novac.

Šarmantna kuća i dalje je smještena između zidova trgovačkog centra, a često je ukrašena balonima. Vjerovatno više nikad neće dobiti takvu milionsku ponudu, a u videu možete vidjeti kako kuća danas izgleda:


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh