Luda planeta

Tinejdžerica izbačena iz škole zbog jedne fotografije

Učenica prvog razreda srednje škole u Kentakiju izbačena je iz škole nakon što je na njenom Fejsbuk profilu osvanula sporna fotografija s proslave rođendana.

Tinejdžerka - Facebook

Tinejdžerka je svoj 15. rođendan slavila u belom džemperu sa dugom, a ispred nje je bila torta takođe dekorisana duginim bojama.

To bi bilo u redu da Kajla Kenej nije upisala katoličku školu, čija se načela ne slažu sa simbolikom koju je tinejdžerka, prema njihovu vjerovanju, eksplicitno predstavila na svojoj proslavi, a to je promovisanje različitosti.

Naime, Kajla je za svoj rođendan otišla da jede u lokalni restoran s porodicom. Njena majka Kimberli Alforg ju je fotografisala sa tortom i fotku objavila na društvenim mrežama, a to je odmah privuklo pažnju službenika škole.

“Bila je sretna, izgledala je predivno. Kao mama, fotografisala sam je kako puše svijećice i objavila to na Fejsbuku”, rekla je Alford za medije. Ipak, porodica nije očekivala da bi Kajla mogla da bude kažnjena samo zato što je pozirala u duginim bojama, koje su zaštitni znak LGBT zajednice.

Nekoliko dana nakon što je objavljena fotografija, 6. januara, direktor hrišćanske škole “Vajtfild Akademija” Brus Džejkobson kontaktirao je Kajlinu porodicu. “Bio je to e-mail u kojem smo obaviješteni da je Kajla izbačena iz škole zbog objave na društvenim mrežama“, kaže Alford.

Škola ju je izbacila zbog slike koja “prikazuje prihvaćenost suprotnu vjerovanjima Akademije Vajtfild“. Međutim, sporna objava nije aludirala na povezanost sa paradom ponosa ni LGBTpokretom. Alford kaže da nije bilo skrivene agende ili značenja iza fotografije – njena kćerka je jednostavno slavila rođendan.

Kodeks ponašanja škole kaže da učenici mogu biti sankcionisani i za ponašanje van škole ako njihova vjerovanja o se*sualnoj orijentaciji nisu u skladu s vjerovanjima škole. Alford tvrdi da ne zna kako je škola došla do svog zaključka, pa se žalila na izbacivanje svoje kćerke. “Učimo djecu o tome šta bi Isus uradio, a šta bi uradio u ovoj situaciji?” rekla je majka.

Međutim, školski administratori odbili su susret s Kajlom i njenom porodicom. Kajla je bila brucoš u školi u kojoj školarina iznosi 7.800 dolara godišnje. Škola je pristala jedino na to da se Kajla dobrovoljno ispiše iz škole kako to ne bi bilo vidljivo u njenoj evidenciji. Tinejdžerika sada pohađa javnu školu, piše “Kurir“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh